Ministerul Sănătăţii atenționează despre pericolul importului de rujeolă în Moldova

Ministerul Sănătăţii avertizează că răspândirea epidemică a rujeolei în România creează un anumit pericol pentru importul ei în Republica Moldova, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al ministerului, situaţii similare au avut loc în anii 2006-2007, apoi şi în 2012, când în urma importului infecţiei din România în Republica Moldova s-au înregistrat cazuri de rujeolă. În 2013 și 2014, ca rezultat al importului rujeolei din Federaţia Rusă, în raioanele Nisporeni, Călăraşi și Soroca au fost în jur de 30 de cazuri de rujeolă printre persoane nevaccinate. Pe parcursul anilor 2015-2016 cazuri de rujeolă în Republica Moldova nu au fost semnalate.

Ministerul menţionează că nivelul de cuprindere cu vaccinarea primară a copiilor este în declin, diminuându-se de la 94,4% în 2008 la 88,3% în anul 2015.

Conform Calendarului de vaccinări obligatorii al Republicii Moldova, fiecare copil e necesar a fi vaccinat contra rujeolei cu trei doze de vaccin ROR, la vârstele de 12-15 luni, 6-7 ani şi 15-16 ani. Apelul Ministerului Sănătăţii către părinţi este de a respecta calendarul de vaccinare pentru sănătatea copiilor, iar pentru aceasta țara este asigurată suficient cu vaccinuri de calitate, garantate şi gratuite.

De asemenea, Ministerul Sănătăţii face apel către cadrele didactice şi lucrătorii medicali din instituţiile de educaţie şi instruire pentru copii să acorde atenţie sporită datelor anamnezei vaccinale a copiilor la înscrierea lor în colectiv şi neadmiterea celor nevaccinaţi până la administrarea dozelor de vaccin conform calendarului de vaccinări din Republica Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.