Ministerul Reintegrării este îngrijorat de ocuparea portului din s. Varniţa
Ministerul Reintegrării îşi exprimă profunda îngrijorare în legătură cu ocuparea prin forţă a portului din s. Varniţa de către structurile de forţă ale regiunii transnistrene, incident produs vineri, 21 aprilie, se arată într-o declaraţie a ministerului, citat de Info-Prim Neo.
„Suntem alarmaţi de inacţiunea forţelor de menţinere a păcii, fapt care nu poate fi apreciat altfel decât susţinerea tacită a intervenţiilor în forţă ale regimului transnistrean. În context, atenţionăm asupra necorespunderii realităţii a declaraţiilor făcute recent de către Ministrul Apărării al Federaţiei Ruse Serghei Ivanov, conform cărora doar pacificatorii ruşi ar fi în stare să menţină un proces de reglementare paşnică. Suntem martori ai incapacităţii pacificatorilor să asigure securitatea şi să contracareze acţiunile formaţiunilor paramilitare în Zona de Securitate”, se menţionează în document.
Ministerul face apel către toate mecanismele, care activează în baza Acordului din 21 iulie 1992 să întreprindă acţiuni neîntârziate în vederea înlăturării încălcărilor în Zona de Securitate, fapt care va contribui la stabilizarea situaţiei şi va împiedica discreditarea totală a forţelor de menţinere a păcii.
Totodată, ministerul atenţionează participanţii în procesul de negocieri în problema transnistreană asupră încălcărilor sistematice în Zona de Securitate şi în acest context solicită iniţierea urgentă a procesului de elaborare a mecanismelor, care ar garanta stabilitate şi securitate în regiune.
Autorităţile de la Tiraspol motivează ocuparea portului din s. Varniţa de către structurile de forţă transnistrene prin necesitatea contracarării furturilor din bunurile acestuia, pe care îl consideră subdiviziune a portului din Bender, subordonat regimului secesionist.
Autorităţile de la Chişinău susţin că portul este arendat de o firmă moldovenească, nu se supune portului de la Bender, se află sub jurisdicţia Moldovei ca şi localitatea Varniţa în întregime.