Ministerul Economiei a revăzut, în scădere, prognoza de creştere economică pentru anul curent, de la 4% la 3,5 %, transmite IPN. Vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al economiei, a declarat, în cadrul şedinţei Consiliului consultativ al ministerului, că prognoza de 3,5% este bazată pe factori obiectivi şi ia în consideraţie riscurile probabile pentru anul curent.
Potrivit oficialului, riscurile sunt legate de restricţionarea exporturilor spre pieţele ţărilor CSI, problemele care pot să apară cu migranţii moldoveni, în special cei care lucrează în Federaţia Rusă, precum şi de înrăutăţirea situaţiei economice în Ucraina, Rusia şi Belarus.
„Potenţialul de creştere economică a Moldovei este mai mare, noi am ajuns cu greu, pas cu pas, la un nivel de 4-5%. Datele statistice confirmă că, numai de la sistarea livrărilor de vinuri pe piaţa rusă, exporturile s-au redus cu 35 de milioane de dolari. Totuşi, majoritatea indicatorilor economici înregistraţi în primul trimestru al anului curent sunt buni. Deci, acel potenţial de creştere economică, despre care vorbesc, există”, a spus Valeriu Lazăr.
Ministrul a precizat că prognoza de creştere economică de 3,5% pentru anul curent nu presupune anunţarea unor noi embargouri. Dacă aceasta se va întâmpla, de exemplu la fructe şi legume, scenariul ar putea fi dat peste cap. „Dar, oricum, vom supraveţui. UE a anunţat majorarea cotelor la merele exportate din Moldova, cereri de majorare a livrărilor sunt din România. Problema este că nu ne putem reorienta momentan, dar agenţii economici, sectorul privat, lucrează. Şi totodată nu întrerupem dialogul cu partenerii din Federaţia Rusă”, a subliniat Valeriu Lazăr.
Ministerul Economiei prognozează o creştere a producţiei industriale pentru anul curent cu 6% şi o creştere a producţiei agricole cu 3%. La exporturi creşterea aşteptată este 4%, iar la importuri de 3%. Pentru investiţiile în active materiale pe termen lung prognoza de creştere este de 5%.
Analistul economic Viorel Chivriga a apreciat că prognoza de creştere economică pentru 2014 este realistă. „Desigur, nu putem spera la creşterea obţinută în 2013, de 8,9%. Dar anul 2014 trebuie să fie pentru Republica Moldova un an al schimbărilor de esenţă. Si în ceea ce priveşte modelul economic, şi în ceea ce priveşte îmbunătăţirea mediului de afaceri. Imboldul vine de la apropiată semnare a Acordului de Asociere cu UE şi a Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Comprehensiv, parte a primului”, a subliniat expertul.
Pentru anii 2015-2017 prognoza de creştere economică lansată de Ministerul Economiei este de 4,5%.