Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei propune un proiect de lege pentru reglementarea activităţii persoanelor care muncesc cu ziua. Potrivit autorilor, proiectul vine să diminueze fenomenul de ocupare informală a forţei de muncă, transmite IPN.
Principalele domenii în care pot fi desfăşurate activităţi necalificate cu caracter ocazional sunt: agricultura, economia vânatului, pescuitul şi piscicultura. De asemenea, pot fi desfăşurate activităţi în domeniul silviculturii, pomiculturii şi viticulturii, apiculturii, zootehniei, activităţii de întreţinere şi curăţenie, activităţii recreative etc.
Proiectul prevede că durata activităţii ocazionale este de minimum o zi, cu 8 ore de muncă, dar nu mai mult de 12 ore de muncă, respectiv, 5 ore pentru lucrătorii minori până la 16 ani şi 7 ore pentru cei cu vârsta de la 16 până la 18 ani care au capacitate de muncă. De asemenea, se prevede ca durata activităţii executate de un lucrător cu ziua pentru acelaşi beneficiar să nu depăşească 90 de zile într-un an calendaristic. Se propune ca plata să fie efectuată la sfârşitul fiecărei zile de muncă sau la sfârşitul săptămânii de muncă, conform înţelegerii dintre beneficiar şi lucrător.
Conform proiectului legii, beneficiarul va fi obligat să întreţină registrul de evidenţă a lucrătorilor şi să transmită extrasul din registrul vizat Inspectoratului teritorial de muncă respectiv. Beneficiarul are obligaţia să asigure, pe propria cheltuială, echipamentele de lucru şi de protecţie care se impun datorită naturii şi specificului activităţii desfăşurate de către lucrător. Totodată, persoana care lucrează cu ziua va fi asigurată social şi medical.