Militarii Armatei Naționale au donat astăzi sânge

Peste 200 de militari și studenți ai Academiei Militare a Forțelor Armate „Alexandru cel Bun” au donat sânge în cadrul campaniei „O cale spre viață”. Centre de colectare a sângelui și produselor sangvine au fost amenajate în unitățile din garnizoanele Chișinău, Cahul şi Bălţi, transmite IPN.

Ministra sănătății, muncii și protecției sociale, Sivia Radu, spune că donarea de sânge trebuie încurajată deoarece este un gest de responsabilitate. „Îi îndemn pe toți cei care pot dona, care au stare medicală bună, să facă acest lucru. Fiecare dintre noi poate contribui la salvarea unei vieți”, a spus Silvia Radu și le-a mulțumit soldaților că s-au implicat.

Ministrul apărării, Eugen Sturza, susține că militarii Armatei Naționale participă în mod regulat la campanii de donare a sângelui, pentru a oferi speranță și o șansă la viață cetățenilor cu probleme de sănătate. „Prin astfel de gesturi ne dorim să sensibilizăm opinia publică, să încurajăm oamenii să doneze sânge, pentru că doar împreună putem să reușim să-i ajutăm pe cei aflați în dificultate”. Ministrul a menționat că în 2019, se intenționează organizarea a astfel de campanii de cel puțin trei ori pe an.

Svetlana Cebotari, directoarea Centrului Național de Transfuzie a Sângelui, spune că prin donarea de sânge se mențin stocurile de produse sangvine care sunt necesare pacienților. „Este important să cunoaștem că numai produsele sangvine nu pot fi dezvoltate prin tehnologii din alte substanțe chimice sau componente și că pot fi doar donate de cetățeni. Din acestea, ulterior pot fi preparate diverse produse sangvine”. Potrivit șefei de la CNTS, tradițional, grupele sangvine cu Rh negativ sunt cele mai necesare.

Sergiu Chetraru, specialist principal în Marele Stat Major, spune că este donator de sânge de aproape șase ani. Este motivat de un caz din copilărie, când a avut nevoie de sânge, iar atunci a fost dificil pentru părinții lui să găsească un donator. „Posibil că acest va fapt m-a motivat și m-a împins să donez. Cred cu tărie că donarea de sânge nu este atât un act de binefacere, cât un plus pentru sănătatea omului, pentru că se știe că, după donare, organismul reînnoiește sângele, ceea ce duce la întinerirea sângelui în organismul uman”, a spus Sergiu Chetraru.

Zarîșneac Iurie donează sânge pentru prima oară și spune că este foarte bucuros că are posibilitatea să facă o faptă bună pentru oamenii care au nevoie de sânge. Militarul consideră că fiecare trebuie să doneze pentru că așa pot salva vieți.

Sergiu Sașco este un donator activ. „Recomand oamenilor să doneze sânge, să vadă exemplul soldaților care donează, să nu le fie frică și să doneze și ei o picătură de viață, să uite de toate miturile legate de donare”, a spus militarul.

La Centrul Național de Transfuzie se poate dona sânge în fiecare zi. Pentru a acoperi necesitățile sistemului de sănătate în produse sanguine este nevoie anul de 80000 de donări, care asigură asistența la peste 130000 de pacienți.

  • svetlana cebotari despre campania de donare de sange.mp3
  •     0
  • sergiu chetraru despre motivatia de a dona sange.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.