Mihai Bologan: Cred că populația conștientizează că Summitul CPE a avut un impact pozitiv major

Summitul Comunității Politice Europene, care a avut loc la Bulboaca, a fost un eveniment major, departe de ochii oamenilor simpli, dar cu un impact pozitiv asupra imaginii țării noastre. De această părere este Mihai Bologan, director executiv al companiei sociologice iData, și a fost exprimată în cadrul unei dezbateri publice de la IPN.

„Probabil a fost mai greu de explicat oamenilor că e un eveniment privat, la un nivel foarte înalt, la care au acces jurnaliștii și anumiți funcționari, dar în general, publicul larg a privit de la distanță acest eveniment. Eu cred că populația conștientizează că Summitul a avut un impact pozitiv major asupra imaginii țării noastre. Sunt și anumite rezultate, au fost anunțate ajutoare și granturi în timpul summitului. Despre Republica Moldova s-a discutat în cele mai importante publicații periodice din Europa și din lume. Inclusiv despre faptul că Republica Moldova a reușit să organizeze acest Summit și a demonstrat o capacitate de organizare. Am aflat că în timp record putem să reparăm un drum de circa 40 de kilometri, străzi lungi ș.a. Sigur că sunt și oameni care au și o opinie negativă, care sunt influențați de anumite surse de informare și au o opinie formată deja”, a spus el.

Mihai Bologan a menționat că marea majoritate a populației are o poziție geopolitică cu privire la parcursul de mai departe a Republicii Moldova, o mică parte însă nu este preocupată de vectorul spre care tindem ca stat.

„Pot afirma că peste 80 la sută dintre cetățenii noștri au o opinie cu privire la vectorul geopolitic. Doar circa 10-15% dintre acești nu sunt interesați de acest subiect. Nu cred că mulți conștientizează exact ce înseamnă acest proces. O mare parte a populației ar vrea ca Republica Moldova să adere la UE, iar altă parte - la un alt tip de reuniune. Chiar dacă ei nu știu cum funcționează această reuniune și ce presupune. Cadrul de conștientizare a ceea ce înseamnă o uniune de state este relativ mică în rândul populației. Asta înseamnă că autoritățile ar trebui să înceapă mai activ să comunice cu cetățenii, companiile și instituțiile”, a declarat Mihai Bologan.

Cât privește reintegrarea țării și reacția cetățenilor din stânga Nistrului, directorul executiv al iData a menționat că, formal, populația de acolo nu vede cum ar putea să se reintegreze.

„Este cert că o mare parte a populației s-a obișnuit cu acest gând, mulți s-au născut în regiunea transnistreană și nu știu ce înseamnă dreapta Nistrului. Va fi dificil, dar sunt mai multe premise de ordin social-economic care ar putea ajuta mult. Sunt multe relații de rudenie pe ambele maluri ale Nistrului. Mulți locuitori din această regiune fac naveta și lucrează în dreapta Nistrului. Relațiile economice și relațiile inter-umane ar putea reprezenta un impuls pentru interconectare a celor două maluri. Din punct de vedere politic va fi complicat, există subiectul corporației Sherif care, probabil, este mărul discordiei. Când va fi clar cum poate fi rezolvat acest subiect, va fi clar șui cum putem rezolva alte probleme”, a conchis Mihai Bologan.

Dezbaterea publică cu genericul „Summitul CPE - succes diplomatic pentru Republica Moldova” este organizată de către Agenția de presă IPN, în cadrul proiectului „Sprijinul Integrării Europene prin impulsionarea discuției în mass-media privind organizarea summitului Comunității Politice Europene în Moldova - CPE”, susținut de către Fundația Soros Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE