Migraţia muncitorilor ameninţă economia Moldovei
Valul constant de emigranţi din R. Moldova ameninţă economia ţării, care poate ajunge la colaps. Aceasta este concluzia tot mai multor articole din presa internaţională, scrie mass-media de la Bucureşti.
Muncitorii din R. Moldova sunt tot mai solicitaţi în Europa, în special în Spania, Italia, România, iar de ceva timp şi în Cehia, care şi-a anunţat interesul faţă de atragerea forţelor de muncă moldoveneşti.
Conform datelor oficiale, moldovenii sunt pe locul I printre ţările Europei, care nu fac parte din Uniunea Europeană şi sunt cel mai des acceptaţi de a se angaja în câmpul muncii peste hotare. Statisticile oficiale arată ca economia naţională depinde în mare măsură de transferurile de bani ale cetăţenilor moldoveni aflaţi peste hotare.
În prezent, zeci de mii de cetăţeni din Moldova care muncesc peste hotare se află în vacanţă în ţară. Unii experţi presupun că recenta consolidare a leului moldovenesc faţă de valutele de bază - euro, dolar, ruble ruseşti şi leii româneşti este în strânsa legătură cu venirea moldovenilor în vacanţă.
În acest timp, economia R. Moldova cunoaşte performanţe negative tot mai accentuate, în lipsa de forţă calificată de muncă şi de pieţe de desfacere.
În particular, ministerul Muncii şi a problemelor sociale din Cehia împreună cu Ministerul Industriei şi Ministerul Afacerilor Interne din Moldova elaborează măsuri de simplificare a procesului de angajare la muncă a persoanelor din străinătate şi de a scoate restricţiile existente. Conform Radio Praha, pentru a-şi demonstra interesul faţă de Moldova, guvernul ceh a deschis la începutul anului Ambasada Cehiei la Chişinău.
Moldovenii au o reputaţie de muncitori buni şi nepretenţioşi. Ei sunt gata practic pentru oricare tip de muncă, din cauză că acasă sunt privaţi de posibilitatea de a câştiga.