MGRES reia livrarea de energie către malul drept. Tariful pentru electricitate se va micșora

SA Energocom a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES) pentru luna decembrie. Va fi analizată opțiunea extinderii contractului pentru perioada ianuarie - martie 2023 ca Republica Moldova să fie asigurată cu electricitate. Despre aceasta a anunțat vicepremierul Andrei Spînu, ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale, într-o postare pe o rețea de socializare, citat de IPN.

Potrivit ministrului, cantitatea pentru decembrie constituie aproximativ 204 mii, iar prețul este de 73 de dolari. „Această cantitate, împreună cu contractele bilaterale din România, e suficientă pentru tot consumul malului drept. Moldovagaz va livra 5,7 milioane de metri cubi de gaz pe zi malului stâng, inclusiv MGRES”, a precizat Andrei Spînu.

„Comisia pentru Situații Excepționale și Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică urmează să decidă referitor la reducerea tarifului la energia electrică. Cetățenii vor plăti mai puțin pentru electricitate”, a spus vicepremierul. 

Andrei Spînu a menționat că acest contract reprezintă un compromis rezonabil pentru a asigura cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului cu energie electrică și gaz. „Malul drept va utiliza gazul din rezerva pe care am acumulat-o. Pentru prima data, malul drept nu mai este dependent de gazul livrat de Gazprom. Suplimentar, odată cu semnarea acestui contract, se reduce riscul deconectărilor masive de la electricitate. Facem tot posibilul să ținem țara conectată”, a conchis oficialul.

MGRES a stopat livrarea de energie electrică începând cu 1 noiembrie 2022. În perioada următoare malul drept al Nistrului a procurat energie pe piața internațională, prin licitație, precum și în regim de avarie, la prețuri mult mai mari. După unele calcule, după semnarea contractului de livrare a anergiei electrice, Moldovagaz va livra către malul stâng întreaga cantitate de gaz pe care o achiziționează de la Gazprom pentru toată Republica Moldova, iar malul drept va achiziționa gaze din surse alternative. O astfel de propunere a făcut recent expertul energetic Sergiu Tofilat. Zilele trecute, SA Energocom a achiziționat pentru prima dată o cantitate de gaze din zona Mediterană, pentru a testa cum funcționează în revers acest coridor. Au fost importate 
m4,3 milioane metri cubi de gaze prin interconectorul Grecia-Bulgaria, via România, fiind transportate până în Ucraina. Iar astăzi România a început a ligra gaz spre Republica Moldova prin gazoductul Iași-Chișinău.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.