Metoda de apreciere a rezultatelor activităţii poliţiei este una învechită şi necesită de a fi revizuită urgent. De această părere este avocatul poporului, Anatolie Munteanu, care şi-a expus poziţia în cadrul emisiunii „Loc de dialog” de la postul public „Radio Moldova”, transmite IPN.
Potrivit ombudsmanului, renunţarea la actualul mecanism de apreciere a performanţelor poliţiei ar conduce la diminuarea fenomenului torturii. „Este un sistem moştenit încă din perioada sovietică, bazat pe numărul de infracţiuni descoperite exprimat în procente. În goană după aceşti indicatori, care mai apoi se răsfrâng asupra carierei şi nu numai a poliţistului, mulţi dintre oamenii legii comit încălcări grave, mai ales la capitolul respectarea drepturilor omului”, a argumentat Munteanu.
Avocatul poporului crede că trebuie să fie preluată experienţa altor state cu democraţii avansate în care se pune accent pe calitatea măsurilor de investigare. „În timpul când tehnologiile au avansat atât de mult, mărturia sinceră benevolă a suspectatului nu trebuie să constituie principala probă la descoperirea crimelor. Poliţiştii trebuie să se bazeze pe probe argumentate, ştiinţifice, a analizelor de laborator etc.”, a spus Munteanu.
Ombudsmanul a optat pentru o respectare mai riguroasă a prezumţiei nevinovăţiei. „Cred că poliţia şi mass-media trebuie să se abţină de a difuza informaţii despre potenţiali autori ai crimelor până la o decizie finală a instanţei de judecată. Chiar dacă acesta a fost reţinut în flagrant delict. Legea fundamentală garantează pentru cetăţeni prezumţia nevinovăţiei şi ea trebuie respectată. Chiar dacă jurnaliştii urmăresc intenţii nobile, confidenţialitatea trebuie păstrată. Este o greşeală enormă când sunt oferite publicului larg datele cu caracter personal ale persoanei bănuite, e chiar o abatere gravă de la lege, mai ales că încă n-a fost demonstrat că anume acesta este autorul crimei”, a conchis Anatolie Munteanu.