Mesajele ambasadorilor cu prilejul Zilei Europene a Limbilor

Cât mai multe limbi cunoști, cu atât mai multe vieţi trăieşti. Viitorul fiecărei națiuni depinde de cât de adâncă este legătura poporului său cu cultura naţională. Ziua Europeană a Limbilor este un prilej de a conştientiza bogăţia de a vorbi mai multe limbi. Sunt mesaje ale ambasadorilor străini acreditați la Chișinău, transmise într-un eveniment organizat la Biblioteca Națională cu ocazia Zilei Europene a Limbilor, care se sărbătorește anual la 26 septembrie, transmite IPN.

Ambasadorul Poloniei în Republica Moldova, Bartłomiej Zdaniuk, a menţionat că fiecare limbă exprimă în mod diferit modul de gândire, modul de percepere a vieţii. „Este foarte important să cunoaştem cât mai multe limbi posibile”, a punctat ambasadorul.

Ambasadorul Ungariei în Republica Moldova Sándor Szabó, a urat cetăţenilor Republicii Moldova succese, păstrarea culturii şi limbii în spaţiu de existenţă lingvistic şi cultural. „Luând în calcul că Republica Moldova este patria comună a mai multor grupuri etnice şi diferite naţionalităţi, Ungaria susţine instruirea studenţilor străini. Anual cetăţenii moldoveni au posibilitatea să depună cereri pentru 40 de burse în mai multe centre universitare ale Ungariei”, a precizat ambasadorul.

Giulia Re, şef-adjunct al Oficiului Consiliului Europei la Chişinău, a menţionat că aceasta zi aminteşte nu doar de diversitatea lingvistică a continentului european, ci şi de diversitatea sa culturală. „Această zi este extrem de importantă pentru toate statele europene, pentru că este o bogăţie unică. Diversitatea este reprezentată nu numai de cele mai vorbite limbi, ci şi de cele mai puţin cunoscute”, a spus Giulia Re.

Cu ocazia Zilei Europene a Limbilor, Biblioteca Națională organizează expoziția: „Descoperă lumea prin intermediul limbilor”. Expoziția poate fi vizitată până pe 5 octombrie. În spațiul expozițional funcționează cinci info-point-uri pentru a consulta și orienta persoanele interesate cu privire la oportunitățile de studiere a limbilor străine: engleză, germană, franceză, maghiară și poloneză. La etajul 3 al BNRM au loc lecții demo-simultane de limbi străine pentru dezvoltarea competențelor lingvistice.

Ziua Europeană a Limbilor se sărbătorește în 47 de state membre ale Consiliului Europei, începând cu anul 2001.

 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.