Membrii PaE sunt preocupați de destabilizarea în multe părți ale regiunii, declarație

Membrii Parteneriatului Estic sunt în continuare profund preocupați de destabilizarea continuă și de încălcările persistente ale principiilor dreptului internațional în multe părți ale regiunii Parteneriatului Estic, care, în opinia lor, reprezintă o amenințare la adresa păcii, a securității și a stabilității. Statele solicită reînnoirea eforturilor de promovare a rezolvării pașnice a conflictelor nerezolvate din regiunea Parteneriatului Estic, pe baza principiilor și a normelor de drept internațional, se arată într-o Declarație comună a Summitului Parteneriatului Estic, semnată de membrii acestuia miercuri, 15 decembrie, la Bruxelles, transmite IPN.

Potrivit semnatarilor Declarației, soluționarea pașnică a conflictelor, instaurarea unui climat de încredere și relațiile de bună vecinătate sunt esențiale pentru dezvoltarea economică și socială și pentru cooperare. În context, statele salută eforturile depuse de UE, precum și sporirea implicării și a rolului acesteia în prevenirea și soluționarea conflictelor și în consolidarea încrederii, în cadrul sau în sprijinul actualelor formate și procese de negociere convenite, inclusiv prin prezența pe teren, atunci când este cazul.

Semnatarii Declarației și-au reafirmat angajamentul față de un parteneriat strategic, ambițios și orientat spre viitor. „Ca dimensiune specifică a politicii europene de vecinătate, parteneriatul nostru permite apropierea dintre Uniunea Europeană și partenerii săi est-europeni. Acesta urmărește să promoveze stabilitatea, prosperitatea și cooperarea reciprocă, să înregistreze progrese în ceea ce privește angajamentul nostru față de reformele necesare și să abordeze provocările globale și regionale cu care ne confruntăm, în beneficiul tuturor cetățenilor noștri”, se arată în document.

În Declarație se mai spune că UE recunoaște inițiativa trioului de parteneri asociați, Georgia, Republica Moldova și Ucraina, de a consolida cooperarea cu UE și ia act de coordonarea sporită între aceștia cu privire la chestiuni de interes comun legate de punerea în aplicare a acordurilor de asociere și a zonelor de liber schimb aprofundate și cuprinzătoare, precum și cu privire la cooperarea în cadrul Parteneriatului Estic.

UE salută intrarea deplină în vigoare a acordurilor de asociere și a zonelor de liber schimb aprofundate și cuprinzătoare cu Georgia, cu Republica Moldova și cu Ucraina, cu aceasta din urmă, ca urmare a deciziei din decembrie 2016 a șefilor de stat sau de guvern ai UE. Salută recunoașterea reciprocă a certificatelor digitale privind COVID-19 pentru Armenia, Georgia, Republica Moldova și Ucraina și, în curând, pentru Azerbaidjan, care permite călătorii mai sigure și mai ușoare către și dinspre UE și salută acordurile cu Armenia, Georgia, Republica Moldova și Ucraina pentru asocierea acestora la programul Orizont Europa.

UE regretă decizia autorităților belaruse de a-și suspenda participarea la Parteneriatul Estic și așteaptă cu interes reluarea cooperării cu acestea de îndată ce vor fi create condițiile necesare pentru o tranziție democratică pașnică în vederea elaborării unei agende comune bazate pe valori comune și pe interese partajate, se arată în document.

Semnatarii Declarației sunt: Republica Armenia, Republica Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova și Ucraina.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE