Membrii asociaţiei civice Hyde Park solicită azil politic
Membrii asociaţiei civice Hyde Park solicită azil politic ţărilor democratice. Aceştia îşi explică gestul prin faptul că, pe parcursul a cinci ani de existenţă a organizaţiei, au fost hărţuiţi de organele de forţă fiindu-le încălcate drepturi consfinţite de Constituţie: libertatea de exprimare, dreptul la asociere şi libertatea întrunirilor, transmite Info-Prim Neo
Într-o declaraţie Hyde Park se spune că acum un an a fost luată decizia de dizolvare oficială a organizaţiei pe motiv că era hărţuită de Ministerul Justiţiei Procuratură şi Inspectoratele Fiscale. Din cauza presiunilor, numărul membrilor a scăzut de la peste o sută la 17.
Acum suntem o asociaţie neformală, independentă. Însă nici aşa nu mai putem activa. Ne simţim ameninţaţi de stat, nu avem siguranţa zilei de mâine şi nu avem posibilitatea să luptăm pentru drepturile noastre. Cu majoritate de voturi, la adunarea generală Hyde Park din 11 mai 2008, am decis să solicităm de la ţările democratice azil politic, unde am avea posibilitatea să continuăm lupta pentru drepturile noastre, având siguranţa că nu vom fi nimiciţi fizic sau întemniţaţi cu toţii de statul totalitar Republica Moldova, care ne obligă să închidem gura sau să ne refugiem în străinătate, se menţionează în declaraţie.
Membrii Hyde Park spun că primele manifestări ale cenzurii au apărut încă în anul 2003, când unii vorbitori de la emisiunea radiofonică de liberă exprimare Hyde Park au fost interogaţi şi intimidaţi de angajaţii Serviciului de Informaţii şi Securitate, iar moderatorul emisiunii, Oleg Brega, a fost audiat la Procuratura Chişinău. În iunie 2003 emisiunea a fost închisă, la presiunea Consiliului Coordonator al Audiovizualului. Tot atunci, 88 de ascultători şi vorbitori din Hyde Park au fondat, împreună cu autorul, programului nocturn ONG Hyde Park. Organizaţia s-a impus repede ca reprezentant activ al societăţii civile, a ajuns membru în Consiliul Naţional al ONG-urilor, delegate de celelalte asociaţii din domeniul drepturilor omului.
Dar pentru că organizaţia a devenit una care obişnuia să critice autorităţile, intimidările şi persecuţiile au continuat. Astfel, primăria refuza să autorizeze jumătate din întrunirile publice pe care le preconiza asociaţia, sau, chiar dacă li se elibera autorizaţie sau se obţinea legalizarea în instanţa de judecată, deseori poliţia intervenea să suprime acţiunile şi organizatorii erau duşi la comisariate, apoi în instanţele de judecată.
Potrivit sursei citate, în prezent Hyde Park a expediat la CEDO mai multe dosare, în care sunt expuse cazuri de încălcare a drepturilor omului, care urmează să fie examinate în lunile următoare (6 dosare din 9 au fost comunicate Guvernului şi se aşteaptă comentariile reprezentantului guvernamental pînă la 31 iulie 2008).