Masă rotundă ,,Prezentarea Raportului privind analiza bugetului comunei Coșnița prin prisma implementării Planului de dezvoltare locală 2020-2025”

Masă rotundă ,,Prezentarea Raportului privind analiza bugetului comunei Coșnița prin prisma implementării Planului de dezvoltare locală 2020-2025”


Pe data de 22 iulie 2024, în sala de ședințe a Primăriei comunei Coșnița a fost desfășurată masa rotundă de prezentare a Raportului privind analiza bugetului comunei Coșnița prin prisma implementării Planului de dezvoltare locală (PDL) 2020-2025, elaborat de către A.O. Cetățean Activ, în cadrul proiectului  „Societatea Civilă pentru Integrarea Europeană”, finanțat de către Uniunea Europeană și cofinanțat de Fundația „Friedrich Ebert”.

La eveniment au fost prezenți reprezentanții Primăriei și Consiliului local al comunei Coșnița, Primăriei și Consiliului raionului Dubăsari, reprezentanții societății civile și organizațiilor obștești din Coșnița, r-nul Dubăsari și Chișinău.

În cadrul mesei rotunde a fost prezentat Raportul privind analiza bugetului prin prisma PDL, concluziile și recomandările autorilor raportului – specialiștii Asociației Obștești ,,Cetățean Activ”.  Specialiștii au menționat că, scopul Raportului a constat în identificarea modului în care au fost și sunt cheltuite resursele financiare ale comunei Coșnița, prin prisma implementării Planului de dezvoltare locală (PDL) pentru anii 2020-2025, pentru a înțelege cum au fost soluționate problemele prioritare cu care se confruntă locuitorii comunei.

Autorii Raportului au evaluat cât de eficient are loc utilizarea  resurselor financiare și cum acestea se pliază  peste obiectivele și măsurile prevăzute în PDL. Autorii analizei au încercat să analizeze modul în care se utilizează banii publici pentru asigurarea implementării prevederilor PDL, cu oferirea recomandărilor cu privire la măsurile care urmează a fi luate de către conducerea APL Coșnița pentru implementarea activităților prevăzute în PDL.

Specialiștii au constatat că, APL Coșnița întreprinde unele acțiuni pentru implementarea acestui Plan, având la bază resursele financiare planificate și alocate pentru executarea măsurilor, însă acestea nu sunt suficiente pentru a putea afirma că eforturile autorității publice locale sunt sistemice, iar cheltuielile sunt efective, suficiente și transparente.

În același timp, este necesară actualizarea PDL cu stabilirea indicatorilor reali pentru anul 2025, având la bază analiza nevoilor curente ale comunității și a oamenilor, și asigurarea transparenței procesului de elaborare și implementare a PDL.

Pentru îmbunătățirea situației autorii raportului au recomandat instituirea unor proceduri, și anume:

  • Revizuirea și actualizarea PDL cu stabilirea obiectivelor și măsurilor reale pentru anii 2024-2025, având la bază analiza nevoilor curente ale comunității și a oamenilor. Acestea trebuie să fie planificate în corespundere cu necesitățile cetățenilor și disponibilitatea surselor financiare.
  • Planificarea unui buget realist ținând cont de devierile între sursele planificate și cele executate, precum și a priorităților PDL.
  • Evaluarea și revizuirea indicatorilor de dezvoltare ai Planului de Dezvoltare Locală (PDL) în funcție de situația actuală din comunitate, cu stabilirea unor indicatori realiști ce pot fi atinși până în anul 2025.
  • Corelarea resurselor anuale bugetare cu măsurile din PDL care implică cost, la toate etapele procesului bugetar, cu efectuarea analizei economice detaliate și evidențierea priorităților și indicatorilor de performanță. Executarea bugetului în corespundere cu obiectivele PDL.
  • Implementarea mecanismului de monitorizare a realizării Planului care prevede crearea Comisiei pentru Implementarea Strategiei (CIS) cu statut de Comisie obștească pe lângă Consiliul Local, cu includerea reprezentanților tuturor factorilor implicați: Consiliul local, reprezentanți ai Primăriei, oamenilor de afaceri, instituțiilor educaționale, ONG-uri, cetățeni, cu prezentarea rapoartele anuale privind executarea obiectivelor și măsurilor planificate. Elaborarea rapoartelor privind executarea măsurilor planificate și a rezultatelor obținute.
  • Asigurarea accesului la informații și a transparenței în procesul de inițiere, elaborare și modificare a documentelor de dezvoltare strategică, cu participarea locuitorilor comunei, monitorizarea și evaluarea impactului măsurilor realizate din PDL, publicarea pe pagina web oficială a APL a rapoartelor privind executarea măsurilor planificate și a rezultatelor obținute cu informarea cetățenilor privind motivele de neexecutare a unor măsuri din Plan.
     

În final, specialiștii au sublniat că, în mare parte, APL Coșnița are viziune și voință pentru a dezvolta și asigura un proces transparent de bugetare și elaborare și implementare a PDL, și demonstrează că este interesată de a îmbunătăți acest proces. Cu toate acestea, la momentul elaborării Raportul, concluziile conturate arată că există mai multe lacune, care totuși pot fi eliminate dacă APL va implementa recomandările echipei de proiect.

La fel, specialiștii au recomandat instruirea funcţionarilor, instituirea mecanismului de consolidare a dialogului dintre cetățeni și administrația publică, ajustarea politicilor publice la nevoile și așteptările cetățenilor, implicarea cetățenilor în procesul de planificare și dezvoltare a comunității.

După prezentarea Raportului, au avut loc discuții pe marginea raportului cu reprezentanții Primăriei și Consiliului local al  comunei Coșnița și reprezentanții Primăriei și Consiliului raional Dubăsari și societății civile.


În primul rând, specialiștii Asociației Obștești „Cetățean Activ” au apreciat pozitiv faptul că reprezentanții APL Coșnița au demonstrat deschidere către dialog și pregătire pentru schimbări. Ei au menționat, de asemenea, că sunt gata să oferă consultații și ajutorul APL Coșnița în caz de necesitate.

Primarul comunei Coșnița, Alexandru Grigoraș, a mulțumit autorilor Raportului pentru munca realizată. Viceprimarul comunei Coșnița, Alexei Gafeli, a subliniat că critica constructivă este întotdeauna utilă și că APL va ține cont de recomandările autorilor Raportului în lucrul lor ulterior.

Secretarul Consiliului Local, Gheorghe Petică, a remarcat că la întocmirea Raportului este important să se evalueze nu doar faptele, ci și riscurile. El a mai declarat că autorii au făcut o muncă enormă, iar Raportul va fi, fără îndoială, luat în considerare la elaborarea următorului document strategic pentru dezvoltarea comunei.


*Raportul a fost realizat urmare a monitorizării autorității publice locale (APL) din comuna Coșnița din perspectiva asigurării transparenței în procesul decizional și bugetar, realizat de către AO „Cetățean Activ”, în cadrul proiectului „Societatea Civilă pentru Integrarea Europeană”, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Fundația „Friedrich Ebert”, implementat de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, în calitate de partener principal, în parteneriat cu Institutul pentru Politici și Reforme Europene, AO Institutum Virtutes Civilis (IVC) și Fundația „Friedrich Ebert” Moldova. Responsabilitatea exclusivă pentru concluziile și informațiile incluse în acest raport o poartă AO ,,Cetățean Activ”.


*******
DISCLAIMER: Autorii comunicatelor – nu agenția de presă IPN – poartă responsabilitate exclusivă pentru corectitudinea și esența conținutului comunicatului, prezentat spre publicare și/sau distribuire.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.