Există posibilitatea încheierii unui armistițiu de încetare a focului în Ucraina în această primăvară. Opinia aparține expertului din Cernăuți, Marin Gherman, și a fost exprimată în cadrul dezbaterii publice la tema „Pericolele noilor „sfere de influență” pentru Moldova, Ucraina și UE”, organizată de Agenția de Presă IPN. Potrivit expertului, președintele american Donald Trump este nerăbdător să obțină pacea în Ucraina, aceasta fiind una dintre promisiunile sale electorale.
Expertul din Ucraina, Marin Gherman, a explicat că există speranțe pentru un armistițiu în primăvara acestui an. Gherman avertizează însă asupra fragilității unei astfel de păci și asupra riscurilor ca aceasta să se transforme într-un nou conflict.
„Îl văd pe Donald Trump foarte grăbit, dar înțeleg că este o promisiune electorală care îl obligă să facă ceva, chiar dacă ceea ce va face va fi o greșeală fatală. O pace în Ucraina poate avea loc cu acceptarea de către SUA a logicii lui Putin de existență a unor sfere de influență, ceea ce mă îngrijorează foarte mult și sunt reacții negative în Ucraina”, a spus Marin Gherman.
Potrivit lui Marin Gherman, prin contactul telefonic cu președintele rus, Trump l-a scos pe liderul de la Kremlin din izolarea internațională, ceea ce ar putea oferi Rusiei o poziție favorabilă în negocieri, având în vedere avantajele actuale ale armatei ruse pe front.
„Putin deja a ieșit din izolare informațională, odată ce a fost sunat de Donald Trump. Cred că urmează o încercare de a atinge un armistițiu în Ucraina. Posibil în această primăvară. Dar în același timp sunt niște negocieri foarte fragile. Putin știe că se află în momentul de față într-un avantaj tactic față de administrația americană pentru că frontul, din perspectiva armatei ruse, merge bine. În plus, există presiune din partea electoratului lui Trump să fie pace, posibil cu orice preț. De aceea, Putin va încerca să crească mizele și să solicite condiții favorabile Rusiei, sacrificând lupta poporului ucrainean”, a explicat Marin Gherman.
Gherman avertizează că, deși este posibilă o pace foarte fragilă în Ucraina, există mari incertitudini cu privire la transformarea acestui armistițiu într-un nou conflict.
„O revenire la logica sferelor de influență este posibilă, sacrificând Ucraina în aceste clipe, dar la nivel internațional ar putea genera un efect de domino greu de prognozat. De fapt, este justificată o agresiune militară. Oricine poate să ocupe orice, dacă ai armată puternică și reziști economic, la un moment dat vei fi sunat de cineva și-ți vei legitima acaparările teritoriale. Poate fi o lovitură asupra dreptului internațional, așa cum îl cunoaștem după cel de-al Doilea Război Mondial. Este posibilă o pace foarte fragilă în Ucraina”, a conchis Marin Gherman.
Dezbaterea publică la tema „Pericolele noilor „sfere de influență” pentru Moldova, Ucraina și UE” este ediția a 326-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Proiectul este susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.