Mariana Kalughin: Profilul pe care-l are Plahontiuc nu-i va permite să fie activ în politică

Sancțiunile aplicate de SUA oligarhilor fugari Ilan Șor și Vlad Plahontiuc vor slăbi arsenalul politic de care dispun cei doi. Interdicția de a efectua tranzacții în valută este o lovitură puternică pentru ambii politicieni. Opinia a fost expusă de expertul Transparency International Moldova, Mariana Kalughin, în cadrul unei dezbateri publice organizate de Agenția de Presă IPN.

Săptămâna trecută ambasadorul SUA în Republica Moldova a anunțat că Departamentului de Trezorerie al SUA a impus sancțiuni împotriva a 9 persoane și 22 de entități din Republica Moldova și Federația Rusă, fiind vorba, inclusiv, de oligarhii Vlad Plahontiuc și Ilan Șor, recunoscuți pe scară largă pentru capturarea și coruperea instituțiilor politice și economice ale țării. De asemenea, în lista sancțiunilor se regăsesc persoane care au acționat ca instrumente ale campaniei de influență rusească în Republica Moldova.

„Decizia poate fi contestată și persoanele pot fi excluse din listă, dar nu știu dacă au speranțe legitime referitor la acest lucru, pentru că sunt persoane a căror imagine dacă spui că e șifonată e prea puțin spus. Am văzut reacția lui Șor care a menționat că nici nu avea intenția de a pleca în SUA. Un instrument rămâne cel al interdicției tranzacțiilor pe care le fac prin intermediul băncilor care sunt sub jurisdicția SUA, dar e vorba și de tranzacții în valută americană. Aici este pericolul cel mai mare pentru ambii”, a spus expertul Transparenсy International Moldova, Mariana Kalughin.

La o zi după aplicarea sancțiunilor de către SUA, fostul lider PDM, Vlad Plahontiuc, și-a anunțat, prin intermediului unui interviu, intenția de a reveni în politica din Republica Moldova. Potrivit lui Plahotniuc, scopul său ar fi crearea unei echipe politice care să scoată Republica Moldova din criza economică și energetică. Expertul Mariana Kalughin califică drept suspect anunțul lui Plahoniuc și spune că acesta trezește bănuiala că în 2019 plecarea fostului lider PDM ar fi fost convenită cu SUA.


„Poate că am avea nevoie de o astfel de figură în politicul moldovenesc pentru că guvernarea s-a relaxat întrucât deține monopolul și a pierdut simțul rivalității. Când există un rival pe potriva guvernării, lucrurile sunt mult mai calitative. A coincis anunțul privind revenirea în politică cu aplicarea sancțiunilor de către SUA și acest lucru mi-a lăsat un gust amar. Dacă nu cumva plecarea lui Plahotniuc a fost totuși motivată din exterior, pentru că anterior se spunea că Plahotniuc a plecat imediat după ce a avut o întrevedere cu ambasadorul SUA și a plecat direct în SUA, au apărut și poze în spațiul public care confirmă acest lucru. Sper că n-a fost o înțelegere, privind renunțarea lui Plahotniuc la putere, iar în schimb oferirea unei intangibilități. Iar când Plahotniuc a fost lipsit de această intangibilitate, revine în politică”, a spus Mariana Kalughin.

Potrivit Marianei Kalughin, includerea lui Plahontiuc și Șor în lista sancțiunilor americane slăbește capacităților celor doi de a influența evoluțiile politice din Republica Moldova.

„Argumentele ce vizează starea actuală a Republicii Moldova ar trebui să fie combătute mult mai convingător de către guvernare, așteptăm ca situația să se îmbunătățească. Vom vedea în ce măsură va reveni în politică. Profilul pe care-l are nu-i permite să fie activ în politică. Aceste sancțiuni vor aduce persoanelor vizate mai multă izolare și asta va slăbi arsenalul celor doi politicieni. Deși eu sunt pentru diversitate în politică. Actualitatea ne demonstrează că atunci când puterea se concentrează în mâinile unei forțe politice, în Moldova lucrurile nu stau foarte bine. Evident, aș vrea o altă opoziție, o opoziție integră”, a mai spus Mariana Kalughin.

Dezbaterea la tema „Cum s-a ajuns până la sancțiunile impuse de autoritățile americane? Care pot fi reacțiile și consecințele?”, este ediția a 265-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, proiect susținut de fundația germană „Hanns Seidel”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.