Preşedintele Partidului Democrat, Marian Lupu, a oferit mai multe detalii privind remanierile recente din cadrul formaţiunii, inclusiv excluderea celor patru deputaţi ai Adunării Populare a Găgăuziei, a conducătorului Căii Ferate din Moldova, Andrei Domaşcan, plecarea benevolă a fruntaşului PDM Valeriu Guma. Precizările au fost făcute în cadrul emisiunii „Fabrika” a postului de televiziune “Publika” din 13 februarie, transmite IPN.
Cu referire la excluderea din partid a celor patru deputaţi din Adunarea Populară a Găgăuziei, Lupu a declarat că aceştia nu au putut rezista presiunilor şi în cele din urmă au încălcat legea, precum şi disciplina de partid, fapt incompatibil cu statutul de membru al PDM.
Sentinţa de condamnare a ex-deputatului democrat Valeriu Guma, pronunţată de instanţele româneşti, a fost contestată în Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Liderul PDM a precizat în acest context, că dacă Guma va obţine câştig de cauză, „uşile vor fi deschise pentru revenirea lui în partid”. Lupu a apreciat demisia şi plecarea lui Guma din partid drept „un act de mare responsabilitate” , care a asigurat partidul împotriva unor „atacuri murdare” în prag de electorală. Liderul democraţilor l-a apreciat pe Guma ca pe o persoană valoroasă nu doar de pe poziţia de finanţator al partidului, dar şi de pe cea a unui specialist „foarte bine pregătit, care va fi greu de înlocuit”. Totodată, Lupu s-a arătat mirat că autorităţile române nu au sesizat sub nici un aspect autorităţile de la Ghişinău, în pofida faptului că exista o sentinţă definitivă de condamnare a lui Guma.
Cât priveşte demiterea şefului Căilor ferate din Moldova, Lupu a precizat că funcţionarul respectiv pur şi simplu nu a făcut faţă cerinţelor. „Noi i-am oferit lui Domaşcan o perioadă de timp să se afirme şi să-şi demonstreze abilităţile, însă acesta n-a făcut faţă cerinţelor”. Preşedintele PDM a negat faptul că ar avea loc o campanie de purificare a partidului înainte de demararea campaniei electorale, ultimele demiteri fiind „coincidenţe de fapte”, iar “demiterile celor care nu fac faţă rigorilor partidului au fost întotdeauna”.
În cadrul aceleaşi emisiuni, Marian Lupu a calificat situaţia şcolilor româneşti din Transnistria drept provocări „la fel ca şi referendumul găgăuz”, înainte de semnarea Acordului de asociere şi liberalizarea regimului de vize. Potrivit lui Lupu, interesele geopolitice în această regiune sunt foarte mari, problema Transnistriei este una geopolitică şi ar putea fi soluţionată doar în cadrul formatului „5+2”.
Întrebat de un spectator despre introducerea glotonimului „limba română” în Constituţia Republicii Moldova, liderul democraţilor a opinat că problema respectivă urmează să fie soluţionată prin referendum. Lupu a precizat în acest context că vorbeşte limba moldovenească, dar îi respectă şi pe cei care susţin că vorbesc româna.