Marian Lupu: În condiţiile extinderii Uniunii Europene, nu trebuie să admitem ca în Europa să apară noi linii de divizare între Est şi Vest
Adunarea Parlamentară a Cooperării Economice la Marea Neagră (AP CEMN) poate să influenţeze substanţial politicile europene prin dezvoltarea unor relaţii strânse cu Uniunea Europeană, a declarat luni, 9 iunie, preşedintele Parlamentului R. Moldova, Marian Lupu, în discursul rostit în cadrul Summit-ului spicherilor din ţările-membre ale acestui aranjament regional.
În condiţiile extinderii Uniunii Europene, nu trebuie să admitem ca în Europa să apară noi linii de divizare între Est şi Vest, a adăugat spicherul moldovean, transmite Info-Prin Neo cu referire la un comunicat al Parlamentului de la Chişinău.
Reuniunea se desfăşoară în Atena, Grecia, şi reuneşte participanţi din cele 12 state-membre ale organizaţiei, precum şi din alte state europene cu statut de observator. Moldova va prelua Preşedinţia AP CEMN de la Grecia în cadrul celei de-a 31-a şedinţe plenare a organizaţiei, care va avea loc miercuri, 11 iunie.
AP CEMN întruneşte 12 membri din regiune. În 15 ani a devenit un mecanism de apropiere şi înţelegere reciprocă a statelor din regiunea Mării Negre, oferindu-le un teren de a consolida cooperarea bilaterală şi regională, a menţionat Marian Lupu. Potrivit sursei citate, integrarea europeană este vitală pentru R. Moldova. Ţara şi-a confirmat angajamentul ferm de integrare prin promovarea reformelor şi implementarea standardelor europene în multe domenii şi este decisă să continue eforturile în această direcţie.
Marian Lupu a accentuat, de asemenea, rolul tot mai pronunţat pe care ar trebui să-l joace Parlamentele naţionale în reglementarea conflictelor nesoluţionate din regiune, inclusiv în soluţionarea diferendului transnistrean din Republica Moldova.
În cadrul Summit-ului spicherilor statelor-membre AP CEMN urmează să fie adoptată Declaraţia privind 15 ani de la formarea AP CEMN.