Marian Lupu: Cetăţenii vor schimbări în politică şi noi dăm oamenilor puterea să decidă

Interviu IPN: Partidul Democrat din Moldova face un pas în faţă printr-un anunţ inedit, cu potenţial real de a influenţa semnificativ politica moldovenească şi atitudinea faţă de ea a societăţii. Detalii despre această inovaţie – în interviul IPN cu liderul PDM, Marian Lupu
---


- Domnule Marian Lupu, aţi făcut astăzi un anunţ oarecum surprinzător. Chiar dacă ideea plutea în aer, PDM a început o campanie în care oamenii urmează să propună candidaţii pentru viitoarea listă a partidului la alegerile parlamentare din 30 noiembrie. De ce faceţi acest lucru? Cred că vi se vor cere multe explicaţii despre acest proces şi cum va decurge el.

- Foarte bine, dacă se vor cere explicaţii, pentru că este o noutate absolută în politica din Moldova şi ea trebuie să fie promovată. Am gândit într-adevăr o campanie de promovare şi lămurire a ceea ce vrem să realizăm în Partidul Democrat, alegerea deschisă a candidaţilor pentru Parlament, aşa că până pe 28 septembrie, ziua votării, toată lumea va şti ce şi cum. Adevărul este că sistemul politic, sistemul administrativ, clasa politică din Moldova, toate au nevoie de reforme. Politica trebuie să servească oamenii, să vină aproape de ei şi de nevoile lor, să nu mai stea în cabinete ziua şi seara în restaurante de lux. Lumea nu mai suportă să vadă că cei care conduc sunt rupţi, sunt prea departe de cei care trăiesc în această ţară, chiar dacă aceasta ar fi numai o impresie. Ea trebuie schimbată. Noi am decis să le dăm oamenilor puterea să decidă, pentru că anume cetăţenii vor schimbări în politică. Şi Moldova are nevoie de ele, are nevoie de o a doua respiraţie în acest parcurs spre un nivel de viaţă prosper şi civilizat, pe care am reuşit să-l pornim în ultimii ani. Noi, trebuie să înţelegem cu toţii, ca ţară, nu vom putea avansa cu un sistem politic închis, în care cetăţenii sunt chemaţi, practic, să aprobe ceea ce decid conducerile de partid, într-un cerc de 10-20 de oameni.

Ne-am gândit mult în PDM înainte de a face acest pas. Dar, ca preşedinte de partid, pe care cade responsabilitatea de a organiza procesul de promovare a candidaţilor pe lista parlamentară, am hotărât să întrebăm oamenii pe cine vor să vadă în Parlament. PDM deschide ferestrele politicii. Da, este pentru prima dată în Moldova, când un partid politic le dă oamenilor şansa de a-şi alege candidaţii care să intre pe lista sa electorală. Lista de candidaţi nu se mai face în sediul central al partidului, ci la urne, prin voturile membrilor şi simpatizanţilor noştri. Vrem schimbare în politica moldovenească? Atunci să înceapă fiecare din propria ogradă, prin propriul exemplu. Lumea nu se va mai lăsa cumpărată cu declaraţii regizate şi promisiuni fără fapte.

- Cum au reacţionat colegii dvs. din conducerea PDM şi cum vă aşteptaţi să reacţioneze membrii şi simpatizanţii ai PDM la lansarea acestei propuneri? 

- Eu sunt convins că acest demers va fi primit cu interes, chiar cu entuziasm de membrii partidului nostru, precum şi de numeroşii simpatizanţi pe care-i avem în toată Moldova. Pot spune acest lucru pe baza discuţiilor cu colegii din partid, care au primit foarte pozitiv ideea. Da, am avut şi dezbateri aprinse, este un exerciţiu complicat, chiar din punct de vedere al organizării, administrării, dar cred că am găsit soluţii optime la toate. Mi-a plăcut foarte mult curajul de a risca şi de a face un pas fără precedent, pe care l-au arătat colegii din conducerea Partidului Democrat.

Am renunţat la soluţia clasică, de a ne consulta în Biroul Permanent, de a cere propuneri de la conducerile organizaţiilor teritoriale de partid şi pe baza lor să vin cu o listă de 101 nume pe care s-o aprobăm la Consiliul Naţional al PDM. Acesta ar fi fost vechiul stil de a face politică – în spatele uşilor închise şi cu spatele la cetăţeni şi la zecile de mii de colegi din ţară.

Am decis să facem o schimbare. Iar aceasta înseamnă să implicăm cetăţenii în acest proces al PDM, să vedem ce au ei de zis şi să ţinem cont de părerea lor. Toţi cetăţenii Republicii Moldova – şi cei care sunt membri ai PDM, dar şi cei care nu sunt membri ai partidului nostru – pot vota în aceste alegeri deschise. Dacă au intenţii bune, desigur. De aceea le-am şi intitulat alegerea deschisă şi nu am mers pe formula de a le numi alegeri interne, sugerată de unii colegi.

- Când anume vor avea loc aceste alegeri deschise şi unde se vor organiza? Pe cine vor alege oamenii?

- Ziua votării este fixată, 28 septembrie 2014, şi ea va avea loc la sediile PDM din toată Moldova. O să organizăm această posibilitate şi pentru diaspora moldovenească, în ţările unde prezenţa ei este mai mare şi mai concentrată. Am stabilit o listă precisă a secţiilor de votare, un Regulament de desfăşurare a alegerii deschise a candidaţilor, o comisie electorală a PDM, în fruntea căreia a fost ales vicepreşedintele Parlamentului, domnul Sergiu Sîrbu. Cum spuneam, e o sarcină grea, aşa că am făcut totul ca acest exerciţiu să nu implice costuri mari – totuşi, este peste capacitatea unui partid să deschidă secţii de vot în fiecare localitate, ceea ce face statul la alegerile oficiale cu un aparat şi un buget ştiţi cât de serios.

În ceea ce priveşte votul propriu-zis, şi el va fi absolut deschis, nu dictam nimănui pe cine să aleagă, nu vom avea candidaţi înscrişi în buletinele de vot. Dimpotrivă, fiecare participant va primi un buletin de vot pe care va avea dreptul să scrie numele a 5 persoane, pe care le consideră că merită să fie pe lista partidului la alegerile parlamentare din 30 noiembrie, 2014. Avem alegeri deschise, adică pot participa toţi cetăţenii moldoveni, dar avem de asemenea şi vot deschis, adică fiecare alegător poate scrie singur oamenii pe care îi vrea pe lista partidului.

- Nu vă temeţi că vă asumaţi un risc prin acest demers?

- Eu cred că cel mai mare risc şi-l asumă cei care nu vor să schimbe nimic şi rămân închistaţi în vechile modele. Ei îşi asumă riscul cel mai grav în politică – cel de a pierde contactul cu cetăţenii şi de a nu mai reprezenta în mod real pe nimeni.

Noi vrem să deschidem către oameni un sistem politic închis de circa 20 de ani, de când s-a renunţat la sistemul de vot uninominal pentru Parlament. Da, există riscuri, dar ele pot fii acceptate numai de cei puternici, capabili să vină cu soluţii noi, şi nu în vorbe, dar la modul real, în fapte. Ne asumăm riscul ca gestul nostru să fie catalogat în diverse feluri, însă ştim sigur că facem un pas în faţă către democratizarea vieţii politice moldoveneşti. Pe noi ne interesează nu ce vor zice politicienii deranjaţi că pot pierde monopolul asupra politicii, nu ce vor zice comentatorii plătiţi de aceşti politicieni, ne interesează cu adevărat cum vor răspunde oamenii din Moldova la acest apel de a se implica, de a-şi exercita drepturile, pentru că puterea este a lor. Dacă cetăţenii vor demonstra că sunt gata să se implice, să se impună chiar în viaţa publică şi în viaţa politică, PDM le oferă această posibilitate şi noi vom avea succes.

Sunt sigur că beneficiile vor depăşi cu mult dificultăţile. În primul rând, vom avea o listă electorală formată pe baza alegerii făcute de oameni, de membri şi simpatizanţi PDM. În al doilea rând, vom avea ocazia să ne întâlnim cu foarte mulţi cetăţeni, să discutăm cu ei problemele lor şi să gândim în comun soluţii la aceste probleme, iar, în al treilea rând, vom da un exemplu de noutate şi reformă într-un sistem politic care cere de mult schimbare.

Trebuie să recunosc şi să amintesc faptul, că în PDM a existat o nemulţumire vizavi de faptul că nu s-au adoptat iniţiativele noastre pentru introducerea votului uninominal şi a noilor standarde de transparenţă în finanţarea partidelor şi campaniilor electorale. Am acceptat atunci compromisul sistemului mixt pentru alegerile parlamentare, dar şi el a fost ulterior anulat. De aceea, organizarea alegerii deschise a candidaţilor PDM pentru Parlament demonstrează că noi suntem consecvenţi în reformele pe care le promovăm, noi nu glumim şi nu ne prefacem. Dorim ca cetăţenii să aleagă şi oameni, nu doar liste de partid. Iar dacă s-a dorit să se rămână la liste, cetăţenii vor alege oameni pe lista Partidului Democrat. Şi rămâne să ne luptăm în continuare, în legislatura următoare, pentru introducerea votului uninominal sau măcar a celui mixt.

- Vă aşteptaţi ca la aceste alegeri să vină şi membri ai altor partide – de la PLDM, de exemplu, sau de la PCRM?

- E o întrebare interesantă. Dacă membri ai altor partide vor dori să vină să voteze, noi nu îi vom împiedica, cu condiţia că o vor face cu bunăcredinţă şi bunăvoinţă, sincer, dar nu vor veni cu alte gânduri. Cei care vin să voteze pot fi membri PDM, simpatizanţi ai partidului, în primul rând, dar pot fi şi neafiliaţi politic, şi, dacă vor dori, membri ai altor partide. Iar faptul că participă la alegerile deschise ale PDM nu-i obligă să devină membri ai PDM, poate doar să ia ceva bun de la noi şi să susţină mai insistent reformele în cadrul partidelor din care fac parte.

Pe noi ne interesează, în mod deosebit, să le dăm dreptul să se exprime acelor cetăţeni care nu sunt membri de partid, dar care sunt interesaţi de viitorul ţării, de alegerile parlamentare din noiembrie. Este o parte foarte mare a oamenilor care nu participă pentru că nu cred în politică, în faptul că votul lor contează. Vrem să le arătăm că politica se deschide pentru dânşii, se deschide pentru toţi oamenii Moldovei. Şi aşa va fi în următorii ani, nu numai la PDM, pur şi simplu, noi am avut curajul să păşim primii pe drumul care duce în întâmpinarea cetăţenilor.

- Ce credeţi că vor însemna în final aceste alegeri deschise pentru PDM?

- Eu cred că aceste alegeri deschise vor fi un succes semnificativ pentru PDM prin însăşi ideea lor şi prin faptul că vom avea pe parcursul lor o comunicare intensă cu toată lumea. Ea deja a început, pentru că, vedeţi, v-am provocat interesul, nu? Am încredere în bunul simţ şi în inteligenţa membrilor şi simpatizanţilor PDM şi sunt convins că vom avea, în rezultat, cea mai onestă şi cea mai bună listă de candidaţi.

Fac apel la toţi cetăţenii Republicii Moldova să urmărească acest proiect al Partidului Democrat, să participe la întâlnirile organizate în raioane, să fie activi prin intermediul internetului, căci vom avea o pagină dedicată alegerii deschise pe site-ul PDM, să fie alături de noi în discuţiile despre viitorul Moldovei.

Consemnare: Valeriu Vasilică, IPN

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.