Marian Lupu: activitatea eficientă a GUAM va permite statelor membre să se apropie mai uşor de comunitatea europeană
GUAM s-a schimbat mult, dar valorile care au unit statele membre ale organizaţiei nu s-au modificat, acestea urmărind viitorul în familia comună a statelor europene. Activitatea eficientă a GUAM va permite statelor membre să se apropie mai uşor de comunitatea europeană, a declarat spicherul moldovean Marian Lupu la deschiderea Adunării Parlamentare a GUAM, care s-a desfăşurat la Chişinău.
Lupu a declarat că vectorul integrării europene pe care şi l-au propus statele membre fixează noi necesităţi nu doar în planul politicii externe, dar şi în cel al politicii interne, ceea ce presupune participarea în acest proces a organelor legislative. Reieşind din aceste considerente, diplomaţia parlamentară, participarea activă a parlamentarilor în structurile regionale şi internaţionale reprezintă cea mai sigură şi de succes formă de realizare a scopurilor propuse.
În discursul său, spicherul a vorbit despre activitatea GUAM în ultima perioadă de timp, menţionând că organizaţia a devenit mai activă. El a menţionat în acest sens alegerea secretarului general al GUAM, declaraţiile de nerecunoaştere a aşa-zisului referendum din Transnistria. Lupu s-a pronunţat şi pentru o activitate mai pronunţată a Comitetelor GUAM.
În cadrul lucrărilor celei de-a treia reuniuni a AP a statelor GUAM, Lupu a avut o întrevedere bilaterală cu Adam Martâniuk, vicepreşedinte al Radei Supreme a Ucrainei. Potrivit unui comunicat de la Parlament, cei 2 oficiali au vorbit despre eficientizarea cooperării moldo-ucrainene la nivel parlamentar şi identificarea mecanismelor practice de colaborare în domeniile economic, energetic, investiţional, cultural etc. Părţile s-au mai pronunţat pentru promovarea valorilor culturale ale diasporei moldoveneşti şi ucrainene din cele două state. În context, Lupu a adresat o invitaţie oficială omologului său ucrainean de a vizita RM.
În altă ordine de idei, Adam Martâniuk a afirmat că poziţia Ucrainei în problema transnistreană va rămâne neschimbată, Kievul pledând pentru soluţionarea paşnică a diferendului transnistrean cu respectarea principiului de integritate teritorială a Moldovei.
La AP GUAM au participat spicherii sau vicespicherii legislativelor din partea statelor membre, iar în calitate de oaspeţi de onoare au fost prezenţi reprezentanţi ai parlamentelor din România şi Lituania. Printre temele de discuţie în cadrul forului au fost cele cu privire la perspectivele de dezvoltare a colaborării în contextul asigurării democraţiei şi colaborării economice a statelor membre GUAM, după crearea Organizaţiei pentru Democraţie şi Dezvoltare Economică; consolidarea eforturilor statelor GUAM şi a comunităţii internaţionale în reglementarea conflictelor îngheţate etc.
AP GUAM de la Chişinău a marcat încheierea preşedinţiei R. Moldova în această structură, care a fost transmisă Azerbaidjanului.