Cultura este ceea ce-i apropie pe oameni, dar și arată că sunt diferiți într-o comunitate mai mare. Deși este un eveniment considerat mai mult politic , Summitul Comunității Politice Europene care va avea loc în Republica Moldova este o mare oportunitate pentru toți, indiferent de domeniul pe care îl reprezintă, să demonstreze lumii întregi că Republica Moldova are cu ce se integra în cultura comunității europene, are ce oferi, dar este dispusă și să primească. Opinia îi aparține Mariei Șleahtițchi, director al Muzeului Național al Literaturii Române și a fost expusă în cadrul dezbaterii publice cu genericul „Summitul CPE - oportunități deschise pentru interconectarea culturală” organizată de IPN.
„Chiar dacă accentul și interesul este politic și geopolitic și noi înțelegem, de ce se întâmplă lucrurile acestea, domeniul culturii este o condiție iminentă a existenței cetățenilor din acest stat și a statului în general. Noi ar trebui să manifestăm unitate de cetățeni ai Republicii Moldova măcar câteva zile, deși trebuie să avem această unitate mereu, pentru a reuși ca într-un timp prognozabil să ajungem membri ai Uniunii Europene, să beneficiem de nivelul de democrație și bineînțeles, să respectăm aceleași legi ca cetățenii europeni”, a declarat Maria Șleahtițchi.
În opinia sa, comunitatea europeană își dorește ca Republica Moldova să contribuie la îmbogățirea culturii europene prin specificul ce ne definește ca popor și cultură. „Mi s-a întâmplat o dată să particip la o dezbatere la Viena, iar noi cei care participam încercam să spunem că noi suntem ca voi, avem aceleași subiecte ș.a. Întrebările din sală însă erau: Ce aveți voi, dar nu avem noi? Lumea este interesată să vadă ce putem aduce noi, ce plus valoare, ce experiență culturală, civilizațională putem aduce noi în UE. Prin urmare, cultura oferă această posibilitate, să arătăm ce avem, prin ce ne asemănăm și care este diferența noastră valorică”, a mai spus Maria Șleahtițchi.
Întrebată fiind dacă actualmente muzeele din Republica Moldova sunt competitive la nivel european și pot fi incluse ușor în traseele turistice europene, Maria Șleahtițchi a declarat că unele dintre ele sunt chiar bine amenajate la nivelul spațiilor, dar toate au ce oferi din punctul de vedere al patrimoniului ce-l găzduiesc. „Aceste muzee au un patrimoniu foarte bogat și reflectă istoria contorsionată, istoria complicată din această zonă a Europei care a fost disputată mereu.
„Trebuie să fim competitivi la felul cum arată aceste muzee, trebuie să fim competitivi cu modernizarea și actualizarea formelor de organizare a expozițiilor, trebuie să fim competitivi cu limbile în care sunt prezentate ghidajele, să avem căștile necesare. Trebuie să organizăm și alte genuri de activitate. Nu trebuie să uităm că trebuie să facem cercetări științifice ale patrimoniului și să le prezentăm la diferite întruniri în afară, la întruniri științifice, în cataloage”, a declarat Maria Șleahtițchi.
Directorul Muzeului Național al Literaturii Române, Maria Șleahtițchi spune că se fac lucruri importante pentru ca muzeele din Republica Moldova să corespundă celor din țările europene. „Este un domeniu extraordinar de important. Avem foarte mult de lucru aici, mizăm că vom avea acces la programe europene care presupun dezvoltarea muzeelor. Se lucrează foarte mult aici, pași serioși s-au făcut și eu sper că noi vom reuși într-un timp util să fim competitivi în domeniul nostru cu alte țări europene”, a punctat ea.
Dezbaterea publică cu genericul „Summitul Comunității Politice Europene - oportunități deschise pentru interconectarea culturală” este ediția a 5-a este organizată de către Agenția de presă IPN, în cadrul proiectului „Sprijinul Integrării Europene prin impulsionarea discuției în mass-media privind organizarea summitului Comunității Politice Europene în Moldova - CPE”, susținut de către Fundația Soros Moldova.