Mărfurile moldoveneşti vor putea fi exportate în UE fără taxe vamale
Comisia Europeană a aprobat preventiv acordarea preferinţelor comerciale autonome Republicii Moldova. Această propunere, precum şi detaliile privind categoriile de mărfuri care vor fi incluse în regimul comerţului asimetric (fără taxe vamale la export) au fost transmise ţărilor membre ale Uniunii Europene pentru avizare, a declarat miercuri, 14 noiembrie, presei ministrul Economiei şi Comerţului, Igor Dodon.
Potrivit ministrului, obţinerea de către R. Moldova a preferinţelor economice în comerţul cu statele UE a fost în ultimii doi ani o prioritate a Guvernului. Prin luarea acestei decizii Comisia Europeană a recunoscut că R. Moldova a implementat reformele pe care şi le-a asumat pentru obţinerea preferinţelor comerciale, a spus ministrul.
Igor Dodon a menţionat că în lista pentru comerţul asimetric vor fi introduse toate categoriile de mărfuri ce pot fi produse în Moldova – cca 12 mii de poziţii tarifare.
Referitor la stabilirea de către UE a unor cote la export, ministrul a menţionat că la această etapă R. Moldova nu a fost deocamdată informată oficial, însă, spune el, ar putea fi stabilite cote pentru unele produse „sensibile” pentru piaţa UE. Potrivit lui Dodon, în cadrul negocierilor cu oficialii europenei, s-a propus ca aceste cote să fie în creştere pe parcursul următorilor cinci ani.
O cotă la export ar putea fi stabilită pentru zahăr, însă ceasta nu va fi mai mică decât excedentul de zahăr produs în Moldova, a spus ministrul. De asemenea, un export limitat ar putea fi stabilit şi pentru vinurile moldoveneşti.
Comerţul asimetric va ajuta R. Moldova să-şi diversifice pieţele şi surselor de investiţii, a subliniat Dodon.
Dintre ţările membre CSI, de sistemul GSP+ la exportul în UE beneficiază doar R. Moldova şi Georgia, iar de comerţ asimetric nu beneficiază nici un stat membru al CSI.