Mansardele – o soluţie pentru evitarea cheltuielilor de reparaţie a acoperişurilor. Analiză Info-Prim Neo
Noua administraţie locală a Chişinăului constată că ar putea să scape de responsabilitatea reparaţiei capitale a acoperişurilor blocurilor locative gestionate de municipalitate, dacă ar admite construcţia mansardelor. Primarul general, Dorin Chirtoacă, a dispus recent Direcţiei generale locativ-comunale şi amenajare (DGLCA) să sondeze în ce măsură populaţia ar accepta o asemenea iniţiativă. Conform normelor în vigoare, pentru a iniţia construcţia unei mansarde, e nevoie de acceptul al 75% dintre locuitorii blocului.
Potrivit şefului DGLCA, Petru Gontea, oamenii se arată, deocamdată, reticenţi. O parte dintre ei cer, în schimbul acceptului, să li se facă reparaţie în apartament sau la vilă. Chiar şi aşa, afirmă sursa citată, pentru anul curent este deja târziu să se iniţieze lucrări în masă de construcţie a mansardelor. Ar fi benefic, totuşi, să se revină pe viitor la această posibilitate. Astfel, vor fi reduse cheltuielile enorme din buget pentru reparaţia capitală a acoperişurilor. Petru Gontea a sugerat primarului să aloce, către sezonul viitor de încălzire, bani doar pentru reparaţia curentă a acoperişurilor.
[Nu există un regulament de construcţie a mansardelor]
Mansardele sunt o soluţie pentru a crea spaţiu locativ nou, fără a aloca suplimentar loturi de pământ. Consiliul municipal Chişinău, în vechea componenţă, nu a apucat să examineze Regulamentul cu privire la construcţia mansardelor, deşi Comisia construcţii, arhitectură şi resurse funciare aprobase încă la începutul anului trecut un astfel de document.
De Regulament este nevoie pentru a expertiza blocurile. Doar după aceasta, investitorii vor putea fi invitaţi la concurs.
[Construcţia mansardelor a început în anul 2004]
În municipiul Chişinău există blocuri cu mansarde, care au fost construite, evident, în lipsa unui regulament al Primăriei. Construcţiile au început în anul 2004, fiind dictate de insuficienţa spaţiului locativ, scumpirea terenurilor, necesitatea de a reabilita clădirile vechi.
Ideea a fost preluată din experienţa mai multor ţări: România, Rusia, Ucraina, Ţările Baltice, Polonia, Danemarca. Apartamentele la mansardă sunt mai ieftine – pe buzunarul familiilor tinere sau a familiilor bugetare.
Mansardele sunt potrivite şi pentru spaţii administrative sau, chiar, comerciale. De asemenea, ele pot contribui la crearea unui aspect estetic al oraşului.
[O singură mansardă construită oficial]
Autorităţile municipale şi-au declarat anul trecut interesul de a construi mansarde pentru 4 blocuri locative din str. Trandafirilor, sectorul Botanica. Aşa-zisul „proiect pilot” pentru construcţia primei mansarde a finalizat în aprilie curent, fiind reparat şi blocul locativ.
Mansarda are o suprafaţă totală de 1500 metri pătraţi, cuprinşi în 20 de apartamente. Toate locuinţele au geamuri termopan şi sisteme autonome de încălzire. Sunt conectate la reţeaua de apă, gaz şi canalizare. În plus, întregul bloc a fost izolat termic, au fost amenajate balcoanele şi teritoriul adiacent. Lucrările s-au efectuat din contul agentului economic care a construit mansarda. Cele 20 de apartamente au fost deja comercializate, preţul unui metru fiind de 450 dolari SUA.
[Pentru reparaţia acoperişurilor şi a reţelelor interioare e nevoie de cel puţin 60 mln lei]
Privatizarea spaţiului locativ nu a schimbat atitudinea cetăţenilor faţă de blocurile în care stau. În timp nu au fost stabilite nici drepturi şi, nici obligaţii asupra proprietăţilor în comun. Locatarii continuă să ceară subsidii pentru întreţinerea şi salubrizarea blocurilor şi a curţilor.
Gospodăria comunală s-a pomenit într-o stare critică. Clădirile din Chişinău au, în mare parte, un aspect exterior neîngrijit. Reţelele inginereşti sunt învechite. Circa 60 % dintre reţelele interioare şi 30 % din suprafaţa acoperişurilor necesită reparaţie capitală urgentă. Cheltuielile minime sunt estimate la 60 mln lei. Totodată, gestionarii fondului locativ nu au pârghii legale pentru a-i obliga real pe proprietarii de apartamente să contribuie la întreţinerea imobililor. În cazul în care vor fi acceptate mansardele, o parte dintre cheltuieli ar putea să şi le asume agenţii economici care vor construi.
[Blocurile din seria 102 sunt cele mai indicate pentru construcţia mansardelor]
Agenţii economici care vor efectua lucrările de construcţie, vor fi obligaţi să ofere în fondul locativ municipal 10% din suprafaţa mansardelor. Clădirile vor fi selectate de către Consiliul municipal Chişinău, chiar dacă este vorba de blocuri ale asociaţiilor proprietarilor de locuinţe privatizate sau ale cooperativelor de construcţie a locuinţelor.
Pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt construcţia mansardelor, cel mai probabil, va fi interzisă. Multe imobile amplasate aici sunt monumente de istorie şi nu pot fi supuse reconstrucţiei.
Potrivit specialiştilor, cele mai indicate pentru construcţia mansardelor sunt blocurile din seria 102. S-a constatat că acestea sunt mai rezistente la seisme şi nu necesită o expertiză tehnică complicată, în comparaţie cu alte blocuri din oraş.