Manipulări cu implicarea experţilor străini şi a presei, studiu de caz

Manipulările cu implicarea experţilor străini şi a presei sunt examinate într-un studiu de caz, în cadrul unui proiect implementat de IPN ce tinde să taxeze politicienii şi formatorii de opinie atunci când aceştia mint şi manipulează.

De data aceasta, drept obiect de studiu serveşte o serie întreagă de preluări în presa moldovenească a unui articol „inflamator”, bazat pe afirmaţiile „iresponsabile” şi în „(ne)cunoştinţă de cauză” ale unui expert din Lituania privind faptul că Moldova s-ar afla „în prag de război civil”.

Autorii studiului de caz urmăresc întregul lanţ de transformare a unei păreri, expuse de sociologul Rasa Alisauskiene, într-un apel la acţiune – cel de a părăsi Moldova „imediat”. Ulterior, prin preluări masive în presa moldovenească, această opinie se transformă într-o sperietoare. „Se repetă aproape întocmai argumentul principal al guvernării RM în defavoarea alegerilor anticipate”, remarcă autorii proiectului sic!.

Asemenea păreri „trebuie să sune foarte credibil din gura unui sociolog european”, astfel explică sic! tehnica de manipulare utilizată. Mai mult, sursele care au preluat opiniile expertului au omis, cu o singură excepţie, să facă referire la sursa originală: un interviu mai amplu în care Moldovei i se dedică „doar două paragrafe”.

Analizând interviul, studiul de caz continuă prin a identifica punctele vulnerabile ale opiniilor expuse de expert despre Moldova:

 

Rasa Alisauskiene

sic!

...o apropiere atât de mare a întregii societăţi de pragul după care începe războiul civil.”

Chiar? Cum exact se stabileşte acea linie după care începe războiul civil?
În loc să aducă suport factologic, sociologul avansează în păreri:

Chiar se creează impresia (rus. кажется ‐ sic!) că acei cetăţeni care îşi pot permite săşi facă valizele şi să plece, trebuie so facă neîntârziat.”

Cuvântul original „кажется” este grăitor. Doamnei sociolog „i se creează impresia” că moldovenii trebuie să îşi părăsească ţara. Chiar fără accentul inflamator adăugat de mass‐media din Moldova, astfel de declaraţii sunt cel puţin iresponsabile.

Dacă în ţară ar avea loc alegeri anticipate, pe care le cere acum opoziţia de la coaliţia prooccidentală, pronosticul meu ar fi următorul: aproape 75% din fotoliile parlamentului ţării ar fi fost ocupate de forţe politice proruse. Asta înseamnă majoritate constituţională.”

Adevărat, dar autoarea spune doar o parte de adevăr, lăsând cititorul să îşi imagineze consecinţele. În schimb, se repetă aproape întocmai argumentul principal al guvernării RM în defavoarea alegerilor anticipate.

Nu ştim până la capăt dacă o astfel de construcţie corespunde realităţii, dar percepţia este exact asta”

Cu această frază expertul încearcă să evite responsabilitatea pentru afirmaţiile făcute, dar ea nu face decât să confirme că Rasa Alisauskiene ori nu este în deplină cunoştinţă de cauză despre situaţia din Moldova (aşa cum susţine la început), ori foloseşte în mod intenţionat afirmaţii manipulative pentru a induce o anumită idee.


Articolul integral poate fi citit pe pagina proiectului sic.md.

Lansat la începutul lui martie, sic! este un proiect al agenţiei IPN, implementat cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova. Scopul proiectului sic! e să identifice în declaraţiile publice de impact minciunile, inexactităţile şi manipulările, să informeze într-un mod simplu şi accesibil cetăţenii despre acestea. În mod ideal, efortul proiectului va încuraja cetăţenii să aleagă surse credibile de ştiri, iar formatorii de opinie să se abţină de la manipulări.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.