Majoritatea populaţiei R. Moldova regretă destrămarea URSS
Mai mult de jumătate (53,8%) din respondenţii unui studiu sociologic regretă destrămarea fostei Uniuni Sovietice. Studiul „R. Moldova la 15 ani de independenţă: realizări, probleme şi aspiraţii”, realizat de Serviciul Independent de Sociologie şi Informaţii „Opinia”, în parteneriat cu Institutul Mas media, a fost lansat marţi, 26 decembrie, la Chişinău.
Potrivit studiului, doar circa 36% din respondenţi nu regretă destrămarea URSS. În acelaşi timp, 52% din participanţii la sondaj ar alege, dacă ar fi posibil, viaţa de până la 1991, iar 40% - viaţa din prezent.
Apreciind dinamica schimbării situaţiei economice a R. Moldova în cei 15 ani de independenţă, circa două treimi dintre cei chestionaţi, 63,6% din respondenţi, consideră că aceasta s-a înrăutăţit într-o măsură mai mare sau mai mică. Doar ceva mai mult de 14% din participanţii la sondaj au o opinie contrarie, iar 16,7%, sunt de părerea că situaţia economică în perioada de tranziţie nu a suferit schimbări.
Totodată, aproape 60% din respondenţi susţin că starea materială a familiei lor s-a înrăutăţit după proclamarea independenţei, dintre care 27,8% atestă o înrăutăţire considerabilă. 20,8% au declarat că starea materială a familiei s-a îmbunătăţit, iar 16% au răspuns că aceasta nu a suferit schimbări.
54,5% din participanţii la sondaj au declarat că au fost dezavantajaţi de schimbările produse în R. Moldova după 1991.
Sondajul a fost realizat în perioada 11-20 decembrie, pe un eşantion de 1153 persoane din 53 de localităţi ale R. Moldova, cu excepţia regiunii transnistrene. Marja de eroare a sondajului e de 3%.