Moldova este ţara cu preţurile cele mai mici pentru un pachet de ţigări din regiunea europeană a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), fumatul fiind una dintre cauzele de risc pentru bolile netransmisibile cu cea mai înaltă răspândire, cum ar fi bolile cardio vasculare, cancerul şi diabetul zaharat. În acest context, Ministerul Sănătăţii (MS) şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), biroul din Republica Moldova, cer majorarea taxelor la tutun şi, ca rezultat, majorarea preţurilor la ţigări. În opinia specialiştilor, aceasta este singura politică efectivă pentru a reduce consumul de tutun şi de a salva vieţi, transmite IPN.
În cadrul unei conferinţe de presă, viceministrul sănătăţii, Svetlana Cotelea, a spus că produsele din tutun sunt foarte accesibile pentru cetăţeni, fapt care este îngrijorător. „Aş vrea să fac referire la proiectul de lege privind controlul tutunului, care a fost aprobat de către Guvern la finele anului 2013 şi pe data de 4 februarie anul curent a fost prezentat spre examinare în Parlament. Este un proiect de lege care prevede un şir de modificări în acte legislative care au un singur scop: să asigure protecţia populaţiei de această acţiune negativă a fumului de tutun”, a declarat Svetlana Cotelea.
Conform estimărilor OMS, dacă toate ţările ar majora taxa pe ţigări cu 50%, atunci ar fi cu 49 de milioane mai puţini fumători şi, cel puţin, 11 milioane de decese atribuite fumatului ar putea fi evitate. În medie, majorarea taxelor la tutun şi mărirea preţurilor cu 10% ar reduce consumul de tutun cu 4% în ţările cu venit mare şi cu 5% în ţările cu venit mic şi mediu. OMS recomandă o taxă de minimum 75% din preţul cu amănuntul pentru cele mai populare branduri de ţigări. Din cele 53 de ţări din regiunea europeană a OMS, 26 dispun de o astfel legislaţie. Astfel, Europa a devenit liderul global în ceea ce priveşte impozitele şi preţurile la tutun, în comparaţie cu alte regiuni OMS.
Jarno Habicht, reprezentant OMS în Republica Moldova, spune că o creştere a taxelor la produsele din tutun va ajuta şi bugetul intern. Banii adunaţi din taxe vor putea fi folosiţi în tratarea bolilor de plămâni, bolilor cardiovasculare sau la combaterea mortalităţii premature. Jarno Habicht a menţionat că Moldova este pe locul 2 din regiunea europeană cu preţurile cele mai mici raportat la un pachet de ţigări. Un pachet de ţigări în Moldova costa 1,8 dolari, 3,8 dolari costă în România, 6,7 dolari – în Italia, 7,6 dolari – în Finlanda, 9,7 dolari – în Franţa. „După cum ştiţi, legea se află în Parlament şi sperăm că este destul curaj să se discute nuanţele şi să se pună ca prioritate sănătatea publică”, a menţionat reprezentantul OMS.
Oficialii au spus că majorarea preţurilor, prin ridicarea taxelor, se va solda cu beneficii mari pentru sănătatea publică. Un studiu realizat în 2010, în 20 de ţări cu venit mediu şi mijlociu, a constatat că o majorare a preţului cu 10% ar reduce consumul în rândul tinerilor cu 18% - o rată de trei ori mai mare decât cea între adulţi.