Maia Sandu: Un partid politic creat din corupție și pentru corupție este un pericol

„Este o decizie așteptată de societate, anume pentru că moldovenii pun preț și vor să trăiască într-un stat democratic, într-un stat de drept, unde organizațiile criminale nu sunt protejate, ci împiedicate să captureze statul”. Declarația aparține președintei Maia Sandu și a fost făcută ca urmarea a pronunțării hotărârii Curții Constituționale prin care Partidul politic Șor a fost declarat neconstituțional, transmite IPN.

Șefa statului a menționat că un partid politic creat din corupție și pentru corupție este un pericol pentru sistemul constituțional și securitatea statului. Urmează ca instituțiile statului să analizeze considerentele deciziei Curții Constituționale și să întreprindă pașii următori în vederea respectării și implementării efective a acestei decizii.

„Cetățenii Republicii Moldova și-au apărat mereu libertatea și au cerut lege egală pentru toți. Republica Moldova trebuie să devină un stat care sancționează și îi împiedică pe corupți să utilizeze statul și banul public în interes personal. Moldovenii își doresc un stat care să-i protejeze de hoți și să facă dreptate. Doar un stat curățat de cei care îl fură poate oferi bunăstare cetățenilor săi”, a declarat președinta.

Partidul politic Șor a fost declarat neconstituțional. Hotărârea a fost pronunțată luni de către Curtea Constituțională, sesizată în acest sens de către Guvern. De la data pronunțării acestei hotărâri, Partidul politic Șor se consideră dizolvat. Niciun act al organelor acestui partid adoptat după pronunțarea deciziei respective nu are valoare juridică. Hotărârea Curții este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial. La prezenta hotărâre judecătorul Serghei Țurcan a formulată o opinie disidentă, iar judecătorul Vladimir Țurcan a formulat o opinie separată. Reprezentanții Partidului Șor au numit decizia Curții Constituționale abuzivă și criminală. Potrivit lor, aceasta va fi prima hotărâre a Curții care va fi anulată de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.