Republica Moldova are nevoie ca alte jurisdicții să conlucreze cu organele sale de drept. Statul va progresa în lupta împotriva corupției atunci când alte țări nu vor mai adăposti criminali fugari și bunuri furate din alte state. Declarația aparține președintelui țării Maia Sandu și a fost făcută la conferința internațională anticorupție 2022, organizată la Washington, SUA, transmite IPN.
Potrivit șefei statului, combaterea corupției este esențială pentru păstrarea democrației. Voința politică de a opri corupția este foarte importantă. Democrațiile consacrate trebuie să regândească abordarea, pentru a nu le oferi infractorilor refugii sigure și pentru a nu permite folosirea bunurilor furate în jurisdicțiile lor.
„Atunci când conducerea unei țări manifestă o voință politică atât de puternică, comunitatea internațională trebuie să fie capabilă să o recunoască rapid și să fie pregătită să acționeze rapid pentru a o susține pe deplin. Asemenea oportunități politice nu trebuie ratate. Democrația noastră devine tot mai puternică. Raportul privind Starea Globală a Democrației din acest an evidențiază Moldova drept „un punct luminos pentru democrație pe harta Europei”. Moldova se află în primele 25% de țări la capitolul guvernare reprezentativă, egalitate și drepturi sociale. Anul trecut, Moldova a urcat cu 49 de poziții în Indexul libertății presei, ajungând pe locul 40 în lume”, a remarcat șefa statului.
Maia Sandu a salutat decizia Guvernului SUA de a adăuga pe listele de sancțiuni doi escroci notorii, organizatori principali ai fraudei bancare, care se ascund în străinătate de justiția moldovenească. Potrivit ei, privarea lor de capacitatea de a folosi nestingherit fondurile furate este un pas foarte mare spre tragerea lor la răspundere conform legii. Ea a făcut un apel către alte țări să urmeze acest exemplu de sancțiune.
„Colaborarea dintre organele de drept din țările noastre va transmite un semnal clar că nu mai există locuri în care ar putea fi ascunse activele dobândite ilegal. Alte jurisdicții ar trebui să facă dezvăluiri pro-active pe teritoriul său, iar atunci când este posibil, ar trebui să pornească propriile investigații”, a notat președinta.
„Și pe lângă acordarea ajutorului organelor noastre de drept, partenerii noștri ar trebui uneori să aloce resurse suplimentare pe plan intern pentru ca instituțiile de drept din țările lor să răspundă mai bine cererilor de asistență juridică reciprocă, de comisie rogatorie sau de cooperare”, a mai spus Maia Sandu.