Maia Sandu la ONU: Moldova este ferm alături de Ucraina

Președinta Maia Sandu spune că Republica Moldova este ferm alături de Ucraina și îi susține independența, suveranitatea și integritatea teritorială în granițele sale recunoscute internațional. La dezbaterea generală din cadrul celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, șefa statului a spus că este datoria morală a comunității internaționale să sprijine în continuare Ucraina. „Ucraina luptă astăzi pentru a ne menține pe toți în siguranță, pentru a menține Europa în siguranță. Ea are nevoie de sprijinul nostru. Europa, noi toți, trebuie să ajutăm Ucraina”, a spus Maia Sandu, citată de IPN.

„Sunt la această tribună ca să reprezint o țară care își dorește pacea. Reprezint aici cetățenii Republicii Moldova: indiferent de limba pe care o vorbim – română, ucraineană, rusă, găgăuză sau bulgară, indiferent de etnia sau preferințele noastre politice, indiferent dacă locuim pe malul drept al Nistrului sau în regiunea transnistreană, cu toții ne dorim pace”, a declarat șefa statului.

Președinta a spus că reprezintă cu mândrie Republica Moldova, o viitoare membră a Uniunii Europene. „Un proiect de pace de succes, Uniunea Europeană a fost creată – prin cooperare și integrare – pentru a opri ciclul războaielor care ne-au chinuit continentul timp de secole. Iată-ne într-un alt moment decisiv în istoria noastră, iar UE trebuie să facă din nou acest lucru. „Semnând cererea de aderare la Uniunea Europeană, dorim ca lumea să știe: noi alegem democrația în locul autocrației, libertatea în locul opresiunii, pacea în locul războiului și prosperitatea în locul sărăciei. Statutul de candidat pentru aderarea la UE ne dă speranță, o direcție clară, un obiectiv unificator, o ancoră și un puternic sentiment de apartenență”, susține șefa statului.

Maia Sandu a mai spus că, acum un an, nimeni nu și-ar fi imaginat un nou mare război în Europa. „Războiul neprovocat al Rusiei împotriva unui alt stat suveran, Ucraina, a zdruncinat lumea până în temelie, a pus la încercare principiile fundamentale ale ONU, a zdruncinat securitatea globală, a declanșat o criză energetică europeană, o penurie globală de alimente și un declin economic. Șapte luni de bombardamente au ucis mii de oameni nevinovați și au forțat milioane de ucraineni să-și părăsească locuințele”, a menționat președinta.

Potrivit ei, Moldova știe ce înseamnă să fii o țară divizată de conflict. În 1992, a trecut printr-un război scurt, dar tragic, în regiunea transnistreană. Președinta afirmă că prezența ilegală a trupelor militare ruse în regiunea transnistreană încalcă neutralitatea și crește riscurile de securitate pentru Republica Moldova. „Cerem retragerea completă și necondiționată a trupelor ruse. Facem apel la distrugerea muniției din depozitele de la Cobasna, care reprezintă o amenințare la adresa securității și a mediului întregii regiuni”, a spus Maia Sandu.

În altă ordine de idei, șefa statului a menționat că în timp ce Republica Moldova se străduiește să mențină pacea, economia și societatea suportă greul războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Resursele sunt la limită, investițiile au încetinit, comerțul și rutele de transport sunt perturbate, iar inflația se apropie de 35%. „În plus, ne confruntăm cu un spectru larg de amenințări hibride, de la dezinformare și propagandă până la atacuri cibernetice și presiuni energetice. Prețurile anormal de ridicate la gazele naturale și încercările Rusiei de a folosi livrările de gaz și petrol ca arme în Europa au declanșat o criză energetică fără precedent. Suntem una dintre cele mai vulnerabile țări în fața acestei crize. Dar acest lucru ne face doar mai hotărâți să ne diversificăm resursele de energie și să reducem dependența de combustibilii fosili. Ne propunem să creștem ponderea livrărilor de energie din surse regenerabile de la trei la 30 la sută în următorii trei ani. Acest lucru va face țara noastră mai puternică, iar mediul nostru – mai sănătos și mai sigur”, a mai spus Maia Sandu.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.