Maia Sandu: Justiția rămâne cea mai slabă verigă în Republica Moldova

Dacă justiția funcționa, nu am fi ajuns la un nivel atât de înalt de corupție electorală, afirmă președinta țării, Maia Sandu. Șefa statului spune că există o problemă în ceea ce ține de procesul de evaluare externă a procurorilor din Procura Anticorupție, în timp ce în cazul judecătorilor lucrurile sunt mai încurajatoare, transmite IPN.

„Pe alocuri justiția a dat rezultate, aici mă refer la evaluarea externă a judecătorilor, unde avem anumite progrese. Există însă probleme mai serioase cu evaluarea externă extraordinară a procurorilor. Disponibilitatea procurorilor de la Procuratura Anticorupție să treacă prin acest examen lasă de dorit. Comisia de Vetting 3 nu s-a ținut de termenele stabilire, iar acest lucru creează dificultăți”, a afirmat Maia Sandu la o conferință de presă.

Potrivit șefei statului, carențe grave sunt în ceea ce privește lupta cu corupția mare. Referindu-se la alegerile prezidențiale și la referendum, Maia Sandu a menționat că e nevoie de o mai mare atenție pentru a combate corupția electorală.

„Așteptările sunt în special în raport finalitatea acestor cazuri de corupție mare, pe cazurile de corupție politică care au afectat nu doar imaginea țării, dar și fiecare cetățean în parte. Propunerea pe care am făcut-o la ultima ședință a Consiliului Suprem de Securitate a fost ca Parlamentul să intervină și prin lege să stabilească termene relativ restrânse”, a spus Maia Sandu.

Președinta propune ca termenul de examinare a acestor cauze să nu depășească șase luni.

„În general, aceasta ține de Procuratură. Procurorul general, șefii procuraturilor specializate sunt responsabili de viteza și de calitatea cu care lucrează Procuratura pe aceste cazuri. Plus CSP-ul și, pe de altă parte, CSM este instituția care trebuie să se autosesizeze. Avem un CSM reformat, din membri care au trecut evaluarea externă și instrumentele sunt acolo”, a subliniat șefa statului.

Președinta a mai spus că autoritățile vor continua să lucreze pentru a răspunde acestor provocări și pentru a îmbunătăți sistemul de justiție.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.