Președintele Maia Sandu nu se grăbește să semneze decretul privind numirea Evgheniei Guțul în calitate de membru al Guvernului Republicii Moldova. Șefa statului spune că legislația nu prevede un termen limită când decretul de numire ar trebui semnat, iar prezența noului bașcan la ședințele cabinetului de miniștri nu reprezintă o urgență. Maia Sandu mai spune că preluarea controlului asupra regiunii autonome găgăuze de către exponenții unei grupări criminale reprezintă o problemă pentru Republica Moldova, transmite IPN.
Printr-un decret al președintelui Maia Sandu, noul bașcan al Găgăuziei, Evghenia Guțul și președintele Adunării Populare de la Comrat, Dmitri Constantinov, au fost excluși din componența Comisiei Naționale pentru Integrare Europeană. Șefa statului își argumentează decizia prin faptul că cei doi reprezentanți ai UTA Găgăuzia nu ar fi interesați de eurointegrarea Republicii Moldova.
„Domnul Constantinov a fost doar o singură dată din câte ședințe am avut până acum, evident că nu există interes. În comisie includem oameni care muncesc pentru integrarea europeană a Republicii Moldova și nu avem de ce să includem oameni care sunt împotrivă sau sunt indiferenți față de acest obiectiv. De aceea, am făcut aceste modificări”, a spus Maia Sandu în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV Chișinău.
Potrivit Legii privind statutul juridic special al Găgăuziei, guvernatorul regiunii este confirmat în funcţia de membru al Guvernului printr-un decret al preşedintelui Republicii Moldova. Președintele Maia Sandu spune că nu se grăbește să semneze un astfel de decret pe motiv că există suspiciuni că noul bașcan acționează în interesul altui stat. Prezența unui membru al fostului partid politic „Șor” la cârma Găgăuziei este o nouă tentativă a Kremlinului de a destabiliza situația în Republica Moldova.
„Încă nici Adunarea Populară din Găgăuzia nu s-a lămurit cu această persoană, cu atât mai mult noi. Nu avem de ce să ne grăbim. Legea nu stabilește un termen limită pentru numire. Atât timp cât lucrurile nu s-au clarificat nici măcar în autonomie, nu avem de ce să ne grăbim cu această decizie. Mai există și unele suspiciuni în raport cu această persoană. În Guvern lucrează oameni pentru cetățenii Republicii Moldova, care respectă statul. Atunci când există suspiciuni că cineva face parte dintr-o grupare criminală sau că lucrează în interesul altui stat, în acest caz trebuie să investigăm un pic lucrurile și nu avem de ce să grăbim decizia. Legea nu-mi dă un termen când trebuie să fac acest lucru. Este o problemă când exponentul unei grupări criminale ajunge în fruntea unei regiuni. Face parte din războiul hibrid pe care Federația Rusă îl duce împotriva Republicii Moldova”, a mai spus președintele Republicii Moldova.
La 22 mai, Curtea de Apel Comrat a validat alegerile pentru funcția de bașcan al Găgăuziei. Reprezentanta partidului Șor, declarat ulterior neconstituțional, Evghenia Guțul, a obținut 52,34% din sufragii.