Președintele Maia Sandu, comandant suprem al forțelor armate, spune că Armata Națională a fost un pilon important în constituirea Republicii Moldova ca stat independent și un garant al integrității teritoriale a țării. Șefa statului a ținut să aducă un omagiu veteranilor Armatei Naționale și eroilor căzuți în lupta pentru independența și integritatea Republicii Moldova. În 30 de ani, instituția armatei a cunoscut mai multe etape de reformare și restructurare, iar acum e nevoie de un nou impuls, pentru a avea armata modernă, profesionistă și bine dotată. Declarațiile au fost făcute la ceremonia militar-protocolară cu prilejul aniversării a 30 de ani de la crearea Armatei Naționale, sărbătoare marcată pe 3 septembrie, transmite IPN.
Potrivit șefei statului, ostașii în termen și cei din trupele de carabinieri, militarii prin contract sau ofițerii de rang înalt trebuie să aibă condițiile necesare pentru a desfășura un serviciu eficient, să aibă acces la instruire continuă și să fie promovați în funcție după merite. Forțele armate trebuie să fie asigurate cu tehnică militară și cu armament performant. „Acestea sunt prioritățile momentului. Odată realizate, Armata Națională va deveni o forță capabilă să răspundă la provocările de securitate, dar și la așteptările țării și ale societății”, a remarcat președintele Maia Sandu, comandant suprem al forțelor armate.
Șefa statului a remarcat că e necesar să se înceapă cu o analiză a tuturor instituțiilor de securitate și de apărare ale statului, a legislației, structurii și dotării cu personal. Și neapărat trebuie să existe siguranța că banul public este utilizat corect. Exercițiu instituțional desfășurat în cadrul „Analizei strategice a sectorului de apărare și securitate națională” trebuie să cuprindă toate aspectele managementului și conducerii, să ofere suficientă materie pentru o revizuire și adaptare a documentelor strategice. În acest context, este esențială menținerea, în următorii ani, a unui nivel ascendent de finanțare a Armatei Naționale, precum și asigurarea protecției sociale adecvate pentru militari și familiile lor.
În ajunul zilei de 3 septembrie, președintele și comandantul suprem al forțelor armate a mulțumit întregul efectiv al Armatei Naționale pentru devotament și serviciu. Mulțumiri au fost adresate tuturor celor care s-au aliniat sub Drapelul Republicii Moldova, legându-și de el viața și destinul.
Ministrul apărării, Anatolie Nosatîi, a declarat că Armata Națională este de 30 de ani în serviciul țării și al cetățenilor. De la bun început, militarii Armatei Naționale au demonstrat, chiar și cu prețul propriei vieți, că sunt gata să apere integritatea teritorială a Republicii Moldova, așa cum au făcut-o în luptele de la Nistru, din 1992. Pe parcursul a 30 de ani, instituția a devenit una de încredere la nivel național, fiind alături de societate în timpul calamităților naturale și pandemiei. Geniștii militari au salvat sute de vieți omenești lichidând obiectele explozive rămase pe teritoriul țării. Cetățenii pot conta pe sprijinul Armatei Naționale. Armata și-a creat un nume la nivel internațional prin participarea la misiuni de menținere a păcii sub egida ONU, UE, Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, precum și NATO, devenind astfel un garant al securității și stabilității regionale, a mai spus ministrul.
În cadrul evenimentului, Batalionului 22 de menținere a păcii i s-a înmânat drapelul de luptă, iar componenței acestuia li s-a oferit Ordinul „Credință Patriei” clasa I. De asemenea, pentru înalt profesionalism, mai mulți militari au primit distincții de stat. Evenimentul a continuat cu o paradă a efectivului din Armata Națională.