Diplomele eliberate de instituţiile de învăţământ superior şi vocaţional din Republica Moldova vor putea fi recunoscute la nivel european într-o perioadă de 2-3 ani de la fondarea unei agenţii de asigurare a calităţii în învăţământul superior şi vocaţional, afirmă ministrul educaţiei, Maia Sandu. Fondarea agenţiei este prevăzută în proiectul de modificare a Legii învăţământului, transmite IPN.
În cadrul audierilor publice în Comisia parlamentară cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media, Maia Sandu a spus că actualmente nu există o instituţie care ar putea să acrediteze instituţiile de învăţământ şi să evalueze calitatea programelor din învăţământul superior şi vocaţional.
Unii deputaţi, membri ai comisiei, au spus că o astfel de agenţie, propusă de minister, ar aduce cheltuieli în plus.
Rectorul Academiei de Studii Economice, Grigore Belostecinic, a propus învestirea Consiliului Naţional pentru Acreditare şi Atestare cu responsabilităţi de evaluare a calităţii învăţământului vocaţional şi superior. Astfel, potrivit lui Belostecinic, ar putea să se evite cheltuielile pe care le presupune crearea unei noi instituţii.
Viceministrul educaţiei, Igor Grosu, a spus că Ministerul Educaţiei şi aşa a acceptat un compromis, integrând două trepte ale învăţământului superior într-o singură agenţie. În ţările europene acestea sunt separate. Potrivit viceministrului, o altă instituţie sau ramură a ministerului nu are competenţe şi resurse pentru a se ocupa de evaluarea programelor educaţionale şi acreditarea instituţiilor.
Proiectul de lege privind completarea şi modificarea Legii învăţământului a fost elaborat de Ministerul Educaţiei. Acesta a fost aprobat de Guvern şi transmis Parlamentului spre examinare şi adoptare. Audierile în comisia de profil vor continua şi în această săptămână.