Președintele Maia Sandu a promulgat legea care interzice utilizarea simbolurilor ce promovează agresiunea militară, iar noile prevederi intră în vigoare în momentul publicării în Monitorul Oficial. Șefa statului a menționat că modificarea legislației Republicii Moldova cu privire la unele semne și litere folosite de armata rusă în războiul din Ucraina nu atentează la memoria istorică. Oamenii vor putea în continuare să-i comemoreze pe erorii celui de-al Doilea Război Mondial, transmite IPN.
„Noi ținem minte sacrificiul eroilor. Știm cât de mare a fost prețul cu care a fost obținută pacea atunci. Cel puțin o sută de mii de oameni din Moldova și-au pierdut viața ca noi să trăim în pace. De aceea, specularea victoriei din 1945 pentru a promova astăzi o agresiune militară împotriva Ucrainei este o ofensă adusă memoriei părinților și bunicilor noștri care și-au dat viața pentru ca noi să putem trăi în pace”, a notat Maia Sandu.
Într-un briefing de presă, șefa statului a declarat că simbolurile își schimbă sensul în funcție de context și de realități. „Simbolurile pe care le incriminăm nu sunt simboluri despre războiul de acum 77 de ani. Ele se referă la războiul de azi din Ucraina. Nu putem tolera promovarea unor imagini și acțiuni care sunt asociate războiului din Ucraina, cu uciderea a mii de oameni, cu suferința a altor milioane de refugiați și care îndeamnă la teroare, distrugeri și violuri. Nu putem admite mesaje care denaturează informația despre război. E revoltător și inuman să învinuiești victimele de suferințele proprii”, a declarat șefa statului.
Președintele a mai spus că „nu putem permite ca atrocitățile de azi să fie asociate cu memoria eroilor din cel de-al Doilea Război Mondial, care și-au dat viața pentru pace”. „Stimați cetățeni, nu există glorie în distrugeri și moarte. Războiul nu este pace, iar minciuna nu este adevăr”, a notat șefa statului
„Mesajele care promovează false valori trebuie sancționate dur pentru că ele reprezintă un pericol real pentru siguranța noastră, pentru conștiința noastră, pentru rezistența mentalului nostru colectiv. Trebuie să spunem un „Nu!” ferm războiului și simbolurilor acestuia, să insistăm pe excluderea lor din comunitățile noastre. Locul acestor simboluri este alături de alte simboluri barbare ale distrugerii și morții – la coșul de gunoi al istoriei”, a mai spus Maia Sandu.
Printr-un proiect de modificare a Codului Contravențional, în Republica Moldova au fost interzise simbolurile și atributele care promovează acțiuni de agresiune militară, crime de război și crime împotriva umanității. Printre acestea se numără și panglica bicoloră negru-portocaliu, cunoscută ca și panglica „Sfântului Gheorghe”, dar și literele „Z”, „V” etc. Persoanele care vor răspândi simbolurile interzise, inclusiv în mediul online, vor fi amendate.