Președinta Maia Sandu a fost înregistrată în calitate de candidat la alegerile prezidențiale din 20 octombrie, fiind desemnată de Partidul Acțiune și Solidaritate. O hotărâre în acest sens a fost aprobată astăzi de către Comisia Electorală Centrală, transmite IPN.
Vadim Filipov, membru CEC, a declarat că grupul de inițiativă în susținerea Maiei Sandu a prezentat la Comisie 840 de liste de subscripție cu 25 de mii de semnături. Acestea au fost colectate din 31 de unități administrativ-teritoriale de nivelul al II-lea. Totodată, în perioada de colectare a semnăturilor în susținerea candidatei PAS, prin intermediul sistemului „Liste de subscripție electronice” au fost colectate semnăturile a 82 de persoane. Acestea au fost încadrate în 17 liste de subscripție electronice.
„1 154 de semnături ale susținătorilor au fost declarate nevalabile. Astfel, din totalul de 19 734 de semnături procesate, 18 580 de semnături se consideră valabile. Potrivit Codului Electoral, pentru a fi înregistrați de către CEC, toți candidații la funcția de președinte depun listele de subscripție care conțin semnăturile a cel puțin 15 mii și cel mult 25 de mii de alegători din minimum jumătate din numărul unităților administrativ-teritoriale de nivelul al II-lea”, a precizat Vadim Filipov.
Maia Sandu este cel de-al doilea candidat înregistrat în cursa prezidențială. Anterior a fost înregistrat în calitate de candidat fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, susținut de Partidul Socialiștilor.
Potrivit Codului Electoral, funcția de președinte nu cade sub incidența prevederilor legale cu privire la suspendarea din funcție pe durata campaniei electorale.
În total, Comisia Electorală Centrală a înregistrat 13 grupuri de inițiativă pentru susținerea candidaților la alegerile prezidențiale. Listele de subscripție cu semnături urmează să fie prezentate până pe data de 20 septembrie.