Președinta Maia Sandu s-a întâlnit astăzi cu ambasadorii statelor europene și ai țărilor membre ale formatului G7, inclusiv SUA, Canada și Japonia. Potrivit unui comunicat emis de președinție, Maia Sandu a evidențiat principalele provocări cu care se confruntă Republica Moldova, inclusiv criza energetică, transmite IPN.
Un alt subiect a fost reforma justiției. Potrivit șefei statului aceasta este nu doar o condiție pentru aderarea la Uniunea Europeană, ci și o așteptare clară a cetățenilor, care își doresc o justiție corectă, independentă și eficientă.
„Reformele din domeniul justiției, în special evaluarea externă a judecătorilor, încep să aducă rezultate și trebuie să continue în ritm accelerat,” a spus Maia Sandu.
După întrevedere, unii ambasadori au menționat că a fost o ședință de lucru despre situația actuală, iar în contextul energetic s-a discutat și despre regiunea transnistreană, a declarat ambasadorul UE la Chișinău.
„Am discutat situația în domeniul energetic, probleme cu care se confruntă Republica Moldova, despre domeniul justiției și lupta împotriva corupției. Reforma justiției este un proces care nu este finalizat și este important să continue”, a menționat Janis Mazeiks.
„A fost o discuție de lucru despre temele curente, energie și reformele care au loc în Republica Moldova. A fost o discuție de lucru, respectiv, nu pot să vă spun toate elementele”, a spus ambasadorul României la Chișinău, Cristian-Leon Țurcanu.
La subiectul corupției politice, Maia Sandu a subliniat necesitatea de a întări arhitectura instituțională a organelor responsabile de combaterea corupției și de a îmbunătăți cadrul legal, pentru aplicarea unor sancțiuni mai dure împotriva celor implicați în corupția politică și electorală. „Aceste măsuri sunt esențiale pentru asigurarea integrității alegerilor parlamentare”, a subliniat președintele.