Mai puţine cereri contra Moldovei la CEDO în 2015. Explicaţia juriştilor

În anul 2015, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a înregistrat puţin peste o mie de cereri îndreptate împotriva Moldovei, ceea ce reprezintă cu 8,5% mai puţin decât în anul 2014. Juriştii Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), care au analizat raportul de activitate al CEDO pentru anul anul trecut, consideră că este puţin probabil că scăderea numărului de cereri moldoveneşti se datorează creşterii nivelului de respectare a drepturilor omului în ţară. Aceştia sunt de părerea că mai degrabă diminuarea poate fi explicată prin reducerea numărului general de cereri la CEDO în anul 2015, cu 27,7%, transmite IPN.

Vladislav Gribincea, preşedintele CRJM, a declarat în cadrul evenimentului de prezentare a analizei, că scăderea numărului de cereri s-ar mai explica şi prin faptul că în anii 2011-2015 CEDO a respins fără o motivare explicită peste 7800 de cereri moldoveneşti. În opinia sa, numărul mare de cereri respinse, când nu este clar motivul, poate descuraja avocaţii, care au primit refuzuri, să sesizeze din nou CEDO. Preşedintele CRJM crede că lipsa îmbunătăţirilor la capitolul respectării drepturilor omului rezultă şi din rata înaltă de cereri moldoveneşti pe cap de locuitor. Raportat la populaţia ţării, numărul cererilor depuse la CEDO împotriva Moldovei este foarte mare. La acest capitol, în anul 2015, Moldova se afla pe locul 3 din cele 47 de ţări membre ale Consiliului Europei, cu indicele de 2,84 cereri la 10 mii de locuitori. În 2014 şi 2013, Moldova s-a situat pe locul 4.

Potrivit lui Vladislav Gribincea, numărul mare de cereri depuse la CEDO vorbeşte în primul rând despre încrederea scăzută în sistemul de drept din ţară. Din 1998 până în 2015, CEDO a înregistrat 11,8 mii de cereri îndreptate împotriva Moldovei. La 31 decembrie 2015, peste 1200 dintre acestea (10,4%) încă aşteptau să fie examinate. Respectiv, în ceea ce ţine de numărul cererilor pendinte, Moldova este pe locul 11. Juristul a subliniat că 94,4% din cererile pendinte (1,142) erau repartizate pentru a fi examinate de complete din 7 sau 3 judecători, adică au şanse mari de succes. „Aceste date sugerează că în anii următori va avea loc o creştere a ratei cererilor examinate prin hotărâri ale CEDO”, a apreciat Vladislav Gribincea.

Până la 31 decembrie 2015, CEDO a pronunţat 316 hotărâri în cauzele moldoveneşti, dintre care 19 au fost pronunţate în anul trecut. În temeiul celor 316 decizii, Guvernul a fost obligat să plătească peste 14,2 milioane de euro. Printre cele mai dese violări constatate sunt neexecutarea hotărârilor judecătoreşti naţionale, anchetarea inadecvată a maltratărilor şi deceselor, detenţia în condiţii proaste, casarea neregulamentară a hotărârilor judecătoreşti irevocabile etc.

După numărul de hotărâri, Moldova devansează Germania, Spania, Olanda sau Portugalia, ţări care au aderat la Convenţia Europeană pentru Drepturile Omului cu mult timp înaintea Moldovei şi au o populaţie cu mult mai mare.

  • vladislav gribincea despre hotararile cedo.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE