Mai mulţi locuitori din satul Grătieşti se plâng că un agent economic ridică un bloc locativ în imediata apropiere a caselor sătenilor. Potrivit lor, construcţia este ridicată cu încălcarea mai multor norme, printre care şi celor de apărare împotriva incendiilor. Reprezentantul legal al locuitorilor, Vitalie Enachi, a menţionat în cadrul unei conferinţe de presă la IPN, că blocul este ridicat la doar patru metri de o gospodărie, în timp ce regula prevede că distanţa trebuie să fie de cel puţin opt metri.
Reprezentantul legal a afirmat că totul a început în luna februarie 2015, când administraţia publică locală de atunci a eliberat o autorizaţie de construcţie pentru ridicarea unui bloc cu cinci etaje în localitate. Potrivit lui, acest lucru s-a întâmplat deşi Planul Urbanistic General nu prevedea construirea în zonă a unui bloc cu mai multe etaje. „La acea etapă, când a fost emisă această autorizaţie de construcţie, clădirea deja era amplasată cu încălcarea liniilor roşii, fără ca agentul economic să deţină licenţă care să-i permită ridicarea construcţiei de peste două niveluri”, a notat Vitalie Enachi.
Avocatul a specificat că, atunci când a fost iniţiată construcţia, investitorul nu deţinea nici avizele de la serviciile de sănătate publică, situaţii excepţionale, ecologie. Totodată, Inspectoratul de Stat în Construcţii, deşi anterior a emis două prescripţii prin care a constatat anumite încălcări la construcţia blocului, ulterior a emis o prescriţie prin care susţine că agentul economic a înlăturat abaterile şi că trebuie prelungită autorizaţia de construcţie expirată cu puţin timp înainte.
Avocatul a declarat că pe acest caz a fost iniţiat un proces de judecată împotriva fostei conduceri a Primăriei din localitate. Totodată, în proces a fost atras şi agentul economic care efectuează lucrările de construcţie”, a comunicat Vitalie Enachi.
Actualul primar al satului Grătieşti, Victor Mardare, a menţionat că dacă această construcţie va fi finalizată, ar putea fi creat un precedent. Potrivit lui, asemenea proiecte deja au fost înaintate de alţi agenţi economici pentru unele loturi de teren din localitate. „Dumnealor, profitând de situaţia că terenul este amplasat la o intersecţie, au considerat că s-ar putea şi mai mult. Mai mult, asta înseamnă 48 de apartamente şi, dacă înmulţim cu trei, înseamnă 144 de suflete. Dumnealor nu au cum să asigure anumite reguli din simplul motiv că este mult prea compactă suprafaţa pentru a le respecta”, a declarat primarul. Totodată, primarul a menţionat că una dintre prolemele dureroase este lipsa spaţiului pentru amplasarea parcărilor.
Ianuş Boeşteanu, locuitor al satului Grătieşti, în apropierea căruia se construieşte blocul locativ, a afirmat că, deşi în repetate rânduri a solicitat informaţie de la Primăria din localitate despre construcţie, a primit răspuns doar după ce edificarea era iniţiată.