Mai mulţi deputaţi susţin că recenta Adunare GUAM a deconspirat din nou duplicitatea conducerii R. Moldova
Recenta reuniune a Adunării Parlamentare a GUAM, care a avut loc recent la Chişinău, a deconspirat din nou tradiţionala duplicitate a conducerii Republicii Moldova, a demonstrat încă o dată Occidentului, ţărilor vecine şi partenerilor GUAM că “în comunişti nu poţi să ai încredere”, a declarat joi, 19 ocotmbrie, în plenul Parlamentului, liderul deputaţilor social-liberali Oleg Srerbrian.
Referindu-se la faptul că R. Moldova nu a susţinut în cadrul AP Georgia, în conflictul în care se află în prezent cu Rusia, Serebrian a declarat că puterea comunistă de la Chişinău “s-a temut să nu ofere Moscovei un prilej de suparare în plus”. “Probabil că, în naivitatea lor, primii comunişti ai ţării cred că lucrurile se mai schimbă şi că Moscova a început să creadă lacrimilor. Ei nu-şi dau seama că pentru a fi iertaţi de ruşi comuniştii moldoveni trebuie să se dezică de Voronin şi nu de Nino Burdjanandze, spicherul de la Tbilisi”, a menţionat Serebrian.
Un grup de deputaţi din Parlamentul de la Chişinău, printre care ceilalţi deputaţi social-liberali, precum şi 5 parlamentari care au părăsit fracţiunile PPCD şi AMN, a subsemnat această declaraţie-apel adresată colegilor din Tbilisi, prin care aceştia “işi cer iertare” pentru poziţia oficialităţilor de la Chişinău. “S-ar putea ca în această iarnă în Georgia să nu fie căldură, şi nici lumină; iar în casele din R. Moldova, printr-un miracol, să fie ceva căldură şi curent electric. Dar nici toate centralele nucleare din lume nu ar putea alunga întunericul în care e aruncat poporul R. Moldova de puterea comunistă”, a mai declarat Oleg Serebrian.
La 15 octombrie, la Chişinău a avut loc AP GUAM, în cadrul căreia statele membre nu au luat atitudine faţă de tensiunea apărută între Rusia şi Georgia. Ulterior, la reuniunea Consiliului miniştrilor de Externe ai CSI de la Minsk (Belarus), statele membre GUAM au lansat o declaraţie comună în care, printre altele, cheamă Federaţia Rusă să se abţină de la acţiuni unilaterale în raport cu Georgia, orientate spre suspendarea legăturilor economice, umanitare şi de alt caracter interstatal.