Mai multe partide cer demisia șefilor Poliției de Frontieră și MAI

Partidul „Coaliția pentru Unitate și Bunăstare” cere demisia șefilor de la Poliția de Frontieră și de la Ministerul Afacerilor Interne din cauza „neprofesionalismului și eșecurilor” acestora. Este necesară adoptarea procesului de formare profesională a angajaților din instituțiile de profil după standardele noilor amenințări de securitate și investigarea minuțioasă a cazului dramatic la aeroport, în care doi cetățeni ai Republicii Moldova au fost uciși. Oamenii care se facă față acestor preocupări grave trebuie să fie dotați cu echipament necesar. Solicitările în acest sens au fost anunțate de președintele CUB, Igor Munteanu, în cadrul unei conferințe de presă, transmite IPN.

Potrivit lui Igor Munteanu, această situație excepțională a demonstrat că Republica Moldova nu se va descurca fără un parteneriat strategic de securitate cu România și Statele Unite ale Americii, pentru că „asta este drumul pe care trebuie să mergem înainte la apărarea cetățenilor noștri”. „În aceste condiții, când un singur atac s-a soldat cu două decese și colapsarea întregului sistem de securitate, ne întrebăm ce s-ar întâmpla în condițiile în care un grup organizat ar face același itinerar și ar încerca să preia controlul asupra aeroportului. În ce măsură capacitățile existente în instituțiile de forță, SIS, Ministerul de Interne, Poliția de Frontieră, alte servicii pot să ajute pentru ca cetățenii să se simte în siguranță. Deși avem stare excepțională, Comisia pentru Situații Excepționale se ocupă în acest moment doar de eludarea sistemului de achiziții publice și nicidecum nu răspunde la funcția sa de bază – să creeze reziliență, să creeze capacități de apărare contra atacurilor. Și acest lucru este nu doar trist, este dramatic”, a spus președintele CUB.

Partidul Social Democrat European, de asemenea, cere demisia șefului Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi. Formațiunea a menționat că atacul armat de pe Aeroportul Internațional Chișinău demonstrează că există breșe grave în sistemul național de securitate, iar acest incident tragic nu poate trece fără urmări. Se cer măsuri dure și categorice, pentru a nu admite în viitor astfel de tragedii. Partidul Social Democrat European consideră că principalul responsabil de producerea acestei incident dramatic este șeful Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, care trebuie să-și asume consecințele acestui caz tragic și să-și dea imediat demisia. „În condițiile în care nu este în stare să asigure viața și securitatea subordonaților săi, nu mai are dreptul moral să-i reprezinte și să-i conducă. Mai mult decât atât, măsura respectivă se impune și pentru a avea garanția că acest  caz va fi investigat cu maximă seriozitate imparțialitate, iar persoanele care au dat dovadă de neglijență să fie pedepsite conform legii”, a menționat partidul într-un comunicat de presă.

Fracțiunea a remarcat că structurile de forță și Poliția de Frontieră, în particular, se confruntă cu o lipsă acută de cadre, care, iarăși, implică riscuri enorme de securitate, atât pentru civili, cât și pentru angajații din cadrul sistemului. Se întâmplă inclusiv din cauză că specialiștii pleacă din sistem, din cauza condițiilor proaste în care sunt nevoiți să activeze.

Secretarul executiv al Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, a scris pe pagina sa de Facebook că  „incidentul a demonstrat încă o dată că actuala guvernare nu este în stare să asigure securitatea populației și a obiectelor strategice. Este o dovadă în plus a incompetenței totale a conducerii țării. Este evident că șefii structurilor responsabili de securitatea populației nu fac față atribuțiilor sale și trebuie demiși imediat”.

După atacul armat de la Aeroportul Internațional Chișinău, șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, a dat asigurări că nu există pericole la adresa securității cetățenilor Republicii Moldova, după ce două persoane au murit, iar una a fost rănită.

În urma atacului armat de la Aeroportul Internațional Chișinău și-a pierdut viața polițistul de frontieră, Serghei Muntean. Victima era agent-șef adjunct, avea 31 de ani și activa în cadrul Poliției de Frontieră din anul 2011. De asemenea, în timpul atacului a fost omorât și un agent din securitatea aeronautică în vârstă de 40 de ani, Igor Ciofu. Rănit a fost un pasager, detalii despre care nu au fost făcute publice. Atacatorul a fost capturat. În timpul asaltului a fost rănit și acum este în grija medicilor.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.