Alegerile din Republica Moldova au întrunit toate standardele naționale și internaționale, fapt confirmat de rapoartele preliminare ale misiunilor internaționale de observare a alegerilor. Cu precizări în acest sens vine Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău în contextul declarațiilor făcute de reprezentanții autorităților ruse despre alegerile din Moldova. Potrivit MAE, mesajele lansate în ultimele zile în spațiul public nu corespund realității, transmite IPN.
Ministerul de Externe menționează că rapoartele preliminare ale misiunilor internaționale de observare a alegerilor au salutat rezistența Republicii Moldova în fața asaltului fără precedent asupra democrației sale cu implicarea forțelor ostile din afara țării.
„În acest context, dezmințim criticile nefondate lansate de reprezentanții autorităților ruse cu scopul de a manipula opinia publică. Aceste încercări stângace de a pune la îndoială legitimitatea scrutinului nu sunt decât continuarea interferenței maligne în afacerile noastre interne. Condamnăm aceste acțiuni reprobabile și le considerăm inacceptabile, în mod special, din partea unui stat recunoscut drept anti-exemplu în domeniul democrației”, se arată într-un comunicat de presă.
Potrivit MAE, comentatorii din rândul autorităților ruse nu sunt credibili atunci când critică procese democratice despre care ei au doar cunoștințe teoretice. „Totuși, le dorim cetățenilor ruși să se bucure și ei de toate drepturile și libertățile fundamentale de care se bucură cetățenii Republicii Moldova”, se mai arată în comunicat.
După alegerile prezidențiale, la care Maia Sandu a câștigat un nou mandat prezidențial, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a catalogat rezultatele ca fiind „nedrepte și nedemocratice”. Potrivit Kremlinului, Maia Sandu nu poate fi președintele Republicii Moldova, pentru că la alegerile din 3 noiembrie nu a câștigat votul din țară. Pe de altă parte, Moscova acuză Chișinăul că ar fi refuzat dreptul la votul a sute de mii de moldoveni din Rusia.