Lupta şi concurenţa politică nu s-au încheiat prin învestirea noului guvern şi alegerea preşedintelui Parlamentului, însă există premise ca acestea să fie înlocuite cu entuziasmul şi simţul construcţiei, care va duce la armonizarea relaţiilor în societate, a declarat pentru IPN analistul politic Viorel Cibotaru.
„Votul din Parlament a fost o victorie a raţiunii în ultimă instanţă şi a interesului naţional. Aceasta este absolut clar şi prevalează în evaluarea acestor evenimente. Este evident că s-a ajuns la un compromis deloc uşor, deoarece s-a schimbat configuraţia forţelor în Parlament”, a spus analistul.
Viorel Cibotaru spune că este îmbucurător faptul că presiunile negative care s-au exercitat nu şi-au făcut efetul. Analistul consideră că această situaţie a făcut ca cetăţenii Republicii Moldova să fie mult mai optimişti în legătură cu scopurile strategice şi integrarea europeană, modernizarea ţării şi atingerea unui alt nivel de trai la care aspiră oamenii.
Totuşi, sunt multe lucruri care urmează să fie testate, demonstrate. La fel trebuie demonstrată şi eficienţa Guvernului, care susţine depolitizarea instituţiilor. „Este un guvern bine cunoscut. Practic este acelaşi, dar care a fost mandatat cu noi aşteptări. Lumea învaţă din propriile greşeli. Aceasta se referă la politicieni şi demnitari din executiv”, a spus analistul.
Viorel Cibotaru a mai spus că în situaţia creată nu există un învingător şi nu există victime, există grupe de deputaţi care au mers unul cu altul. „Da, mulţi din ei rămân a fi oligarhi, sunt corupţi, da au învăţat anumite lecţii şi se vor strădui să îndeplinească actul de guvernare şi angajamentele pe care le au faţă de parteneri”, a adăugat Viorel Cibotaru.
Noua majoritate parlamentară este constituită din deputaţii PLDM, PDM şi cei din grupul Hadârcă. Preşedinte al legislativului a fost ales democratul Igor Corman, iar premier este liberal-democratul Iurie Leancă.