Locatarii blocurilor de locuit din bulevardul Mircea cel Bătrân nr.13/1 și 13/2 din capitală solicită autorităților municipale, dar și organelor de drept să intervină în cazul unei construcții din vecinătate, pe care o consideră ilegală. Este vorba despre un complex imobiliar format din trei blocuri a câte 23 de etaje. Potrivit locatarilor, în procesul de eliberare a actelor permisive, dar și în procesul de construcție au fost admise numeroase abateri.
Într-o conferință de presă la IPN, Marina Ratușneac, locatară, a declarat că problema a fost sesizată încă vara trecută și, între timp, s-au constatat numeroase nereguli. Femeia spune că zona se va transforma, pur și simplu, într-un „furnicar”. Spațiul este foarte mic în raport cu cele peste 600 de apartamente planificate, iar compania constructoare nici nu a proiectat căi de acces pentru cele trei blocuri.
Avocatul locatarilor, Gheorghe Macovei, a menționat că cele trei blocuri se construiesc pe o zonă în care este permisă edificarea doar a încăperilor comerciale cu două-trei niveluri, nicidecum blocuri de locuit. Două dintre cele trei blocuri se află în nemijlocita apropiere de o stație PECO, pe teritoriul căreia sunt butelii de gaz. Pe marginea acestui caz a fost sesizată și procuratura, însă plângerile rămân deocamdată fără răspuns, iar construcția continuă.
Denis Dobrioglo, un alt locatar, a menționat că autorizația de construcție a fost suspendată de două ori de către Primăria capitalie, o dată în iunie 2019 de către primarul interimar de atunci, Ruslan Codreanu, și a doua oară în decembrie, de către actualul primar, Ion Ceban. Însă, dispozițiile edililor au fost suspendate de către instanța de judecată.
Larisa Donica, locatară, solicită autorităților să ia măsuri. Procurorului general i se cere să verifice legalitatea actelor eliberate pentru construcția complexului locativ. La fel, se cere tragerea la răspundere a responsabililor din cadrul administrației publice locale care se fac vinovați de ilegalitățile admise.
Vasile Lisîi, locatar, cere responsabililor să vină la fața locului să cerceteze documentele și să vadă cum stau lucrurile în realitate pe șantier. În opinia sa, verificările și deciziile care se impun se tărăgănează intenționat, astfel încât compania să reușească să construiască cât mai multe etaje.