Localnicii din Parcani protestează împotriva închiderii şcolii din localitate

Zeci de copiii de origine romă din satul Parcani, raionul Călăraşi, nu mai merg la şcoală după închiderea gimnaziului din localitate. Elevii nu vor să frecventeze şcoala din localitatea vecină, iar părinţii spun că vor protesta până când autorităţile vor redeschide instituţia de învăţământ.

Consilierul local Petru Danu a comunicat reporterului IPN că oamenii nu au fost anunţaţi din timp că gimnaziul din sat va fi închis. „Părinţii nu au ştiut. Elevii nu au ştiut. Nimeni nu se duce la şcoală. Autobuzul şcolar vine şi se duce gol, iar autorităţile raionale nici nu au vorbit cu localnicii”, a spus Petru Danu.

Potrivit consilierului, oamenii nu înţeleg de ce şcoala a fost închisă. „Clădirea este într-o stare excelentă, e făcută reparaţie, mobilierul este nou. În şcoala din satul vecin nici măcar apă potabilă nu este, iar mobilierul e învechit. Ei zic: „Hai cu noi la o şcoală mai bună”, dar cu ce e mai bună şcoala din satul vecin?”, se întreabă alesul local. 

Vicepreşedintele pe probleme sociale al Consiliului raional Călăraşi, Vasile Timofte, a spus că decizia de închidere a gimnaziului din comuna Parcani a fost luată conform hotărârii Ministerului Educaţiei privind comasarea şcolilor. Vasile Timofte a spus că oamenii au fost anunţaţi din timp, iar la 30 august copiii au avut o zi de probă în noua lor şcoală. „Personal am convocat în şedinţă primarii, directorii de şcoală. I-am prevenit pe toţi că vom comasa instituţiile de învăţământ”, a spus Vasile Timofte.

Acesta a negat că în şcoala din comuna Răciula, unde urmează să meargă cei 80 de copii din Parcani, nu este apă sau condiţii necesare de învăţământ. Vasile Timofte consideră că adevăratul motiv al protestelor este implicarea unor reprezentanţi politici din raion. Acesta a mai spus că în satul Parcani, sunt cel mult 10 elevi în clasă. În clasa I urma să fie primit un singur elev, iar în clasa a II-a  sunt 2. Vasile Timofte a spus că în timpul apropiat în Parcani vor fi construite mai multe staţii de autobuz pentru ca elevii să nu aibă de mers pe jos până la staţie, care se află la capătul satului.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.