Liviu Vovc: Vaccinarea trebuie să aibă loc prin convingere și nu prin constrângere

Deputatul Platformei DA, Liviu Vovc, consideră că persoana are dreptul să aleagă cu ce vaccine să se imunizeze, dar decizia sa trebuie să fie luată în baza informațiilor din surse sigure, despre beneficiile sau efectele adverse ale vaccinului. Potrivit parlamentarului, spre regret, nu s-a lucrat la o strategie de informare a cetățenilor cu privire la vaccinurile importate în țară. Declarațiile au fost făcute la dezbaterea publică „Vaccinarea: plătită sau gratuită, voluntară sau obligatorie, cu sau fără alegere?”, organizată de Agenția de presă IPN.

Potrivit deputatului, populația trebuie să ia în calcul posibilitatea statului de a aduce vaccinuri și să înțeleagă că nu vor fi aduse un milion de doze deodată. În opinia sa, ar fi binevenit dacă persoanele s-ar putea înscrie preliminar pentru vaccinare, de exemplu pe platforma vaccinare.gov.md, unde să-și indice și preferințele pentru tipul de vaccin. Astfel autoritățile ar cunoaște zonele cu o reticență mai mare față de vaccinare și și-ar îndrepta acolo eforturile de informare suplimentară. La fel, ar putea să stabilească o prioritate în  achizițiile de vaccinuri.

Parlamentarul este de părere că vaccinarea trebuie să aibă loc prin convingere și nu prin constrângere. În opinia sa, problema cea mai mare acum este că instituțiile nu au un plan de comunicare bine structurat privind importanța vaccinării pentru cetățeni. El consideră că trebuie atrași cât mai mulți comunicatori, care să formeze acest plan și să meargă în instituții, în teritorii,  pentru a informa populația.

Liviu Vovc spune că trebuie combinate soluțiile pentru a vaccina cât mai multe persoane. În primul rând, statul trebuie să găsească soluții pentru a procura vaccinurile anti-COVID-19. Ar fi o soluție și implicarea sectorului privat în vaccinarea populației cu compensarea prețului pentru vaccin sau vaccinul să fie contra cost pentru cei care-și permit. Doar că e nevoie de reglementări stricte, așa ca vaccinarea să nu devină o afacere, dar o bună intenție pentru a ajuta statul și cetățenii în grăbirea procesului de vaccinare. „Ne amintim ce s-a întâmplat cu măștile de protecție, când acestea au devenit obligatorii, dar erau pături sociale care nu aveau resurse pentru a procura aceste măști. Noi și alte fracțiuni parlamentare am insistat ca aceste pături să fie asigurate măcar cu măști de protecție”, a adăugat el.

În opinia deputatului, asupra planului de imunizare și combatere a pandemiei trebuie să se pronunțe nu politicienii, dar specialiștii în domeniu. Planul de imunizare a fost făcut de specialiști, dar crede că problema cea mai mare este capacitatea de vaccinare. Anume la acest lucru trebuie de gândit, așa ca să fie implicate cât mai multe persoane, companii, pentru ca mai multă populație fie vaccinată.

Dezbaterea publică „Vaccinarea: plătită sau gratuită, voluntară sau obligatorie, cu sau fără alegere?” este ediția a 176-a din proiectul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurată de IPN, cu susținerea Fundației germane „Hanns Siedel”.
 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.