133 de lucrări ale plasticianului Liviu Hâncu fac fondul expoziţiei personale „Între Impresie şi Expresie”, vernisată la Centrului Expoziţional „Constantin Brâncuşi”. Lucrările sunt configurate în limbaj plastic ce ţine de modalităţile de expresie ale artei contemporane. Picturile variază de la culori sumbre la culori aprinse şi accentuate. Motivele sunt rurale şi de natură statică, transmite Info-Prim Neo.
„Este o expoziţie de etapă în viaţa mea, e o expoziţie a unui om de 50 de ani, care îşi pune întrebări asupra anilor trecuţi, asupra unor lucruri mai fundamentale. De aceea această expoziţie şi este intituală „Între Impresie şi Expresie”. Expresia se transformă în impresie, în gânduri proprii şi emoţii mai devoalate, mai puternice, mai exagerate”, a spus artistul la vernisaj.
Expoziţia este o exprimare a temperamentului, a gândurilor personale asupra lucrurilor, adică totul văzut mai subiectiv, spune pictorul. „Prin aceste picturi încerc să scot în evidenţă nu ceea ce este vizibil, dar ceea ce este fundamental, structural”, a menţionat Liviu Hâncu
Ministerul Culturii şi Turismului a înmânat plasticianului diplomă de onoare. „Sunt încântat de talentul şi creaţia artistului Liviu Hâncu. Sunt plăcut surprins şi fascinat de picturile sale, în care pune atâta suflet şi talent. Această diplomă este pentru contribuţia în promovarea valorilor naţionale”, a declarat Nicolae Răileanu, şeful Direcţiei patrimoniu şi resurse turistice în cadrul ministerului.
Criticul de arte Tudor Braga, directorul Centrului Expoziţional „Constantin Brâncuşi”, a ţinut să evidenţieze că plasticianul Liviu Hâncu s-a impus prin crearea şi originalitatea picturilor. „Este unul din artiştii plastici importanţi în viaţa artistică contemporană din Republica Moldova. Este renumit şi prin faptul că deţine operă tezaurizată în muzeele din ţară. Este un plastician care se produce în genul peisajului şi naturii plastice, complementat de pasteluri. Este un limbaj ce ţine de eminamente de arta contemporană, explorează valorile culorii, care sunt aşternute să organizeze ritmica internă a imaginii lucrării”, a menţionat Tudor Braga.
Într-o măsură oarecare, este una act de eroism ceea ce face Liviu Hâncu, mai ales că îşi pune în faţă scopuri care ţin de artă şi nu de factorul comercial, a spus Ghenadie Jalbă, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova.
Expoziţia este organizată de Uniunea Artiştilor Plastici şi va fi deschisă până la 22 septembrie.