Asigurarea standardelor europene presupune existenţa unui stat de drept, în care legea este respectată în toate domeniile - economic, social sau mediu, însă avansarea parcursului de integrare europeană este pusă în pericol din cauza lipsei unui Guvern funcţional care ar asigura implementarea angajamentelor asumate. De această părere sunt membrii Consiliului Naţional al ONG-lor din Republica Moldova, care au organizat marţi, 30 iunie dezbateri publice la IPN.
Consilierul juridic al Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Ion Guzun,a menţionat că responsabilitatea pentru asigurarea standardelor europene o poartă, în primul rând, Guvernul. „După cum vedem, noi nu avem în prezent un Guvern şi aparent nimeni nu este responsabil. Atâta timp cât nu va exista un Guvern, indiferent de cât de mult şi-ar dori un minister să implementeze sau să înceapă procesul de armonizare a legislaţiei naţionale cu cea europeană, nu poate. Conform legislaţiei, Guvernul actual are un mandat limitat”, a declarat Ion Guzun.
Iuliana Cantaragiu, expert la Centrul Naţional de Mediu şi membru al Consiliului, a declarat că Republica Moldova are puse în faţă un şir de sarcini, printre care şi ajustarea legislaţiei, însă perioada de instabilitate politică în care ne aflăm, generează stagnare, pentru că instituţiile statului devin nefuncţionale. „Chiar şi actele legislative necesare care se elaborează în interiorul instituţiei, ele nu pot fi aprobate la nivel de Guvern, atâta timp cât el nu există. Nemaivorbind de faptul că, ulterior, toate aceste acte trebuie să fie aprobate în Parlament, dra în momentul în care nu există o majoritate parlamentară, şi acest lucru este foarte dificil”, a notat Iuliana Cantaragiu.
Antoniţa Fonari, secretar general al Consiliului ONG, a declarat că atunci când vine vorba despre asumarea angajamentelor în parcursul european, vorbim despre responsabilizarea autorităţilor, la nivel central şi local, şi în acest sens este nevoie şi de implicarea societăţii civile, inclusiv prin exercitarea unei presiuni sociale. Antoniţa Fonari a menţionat că de-a lungul anilor un şir ONG-uri au organizat proteste şi alte genuri de acţiuni, astfel încercând să atragă atenţia autorităţilor. În opinia sa, cetăţenii trebuie să monitorizeze cum sunt utilizaţi banii publici, care vin din impozitele europenilor, dar şi din contribuţiile noastre, implicându-se mai mult, în aşa fel ca banii să fie investiţi eficient.
Dezbaterile publice cu tema:„ Ce ne asumăm când spunem că ne dorim o ţară/capitală europeană” au fost organizate cu sprijinul poporului american, oferit prin intermediul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID). Opiniile exprimate aparţin Consiliului ONG şi nu exprimă în mod necesar poziţia USAID sau a Guvernului SUA".