Președintele Consiliului Audiovizualului spune că, de la începutul războiului din Ucraina, multe instituții media din Republica Moldova au optat pentru tehnica omiterii, reflectând doar parțial evenimentele din țara vecină. Liliana Vițu-Eșanu spune că CA aplică amenzi pentru nerespectarea legislației media, iar până la suspendarea activității unor posturi TV este necesar să fie consumate toate treptele de sancționare. Șefa CA spune că legislația trebuie modificată și înăsprite sancțiunile pentru toate instituțiile media care dezinformează, notează IPN.
Președintele CA spune că, la începutul războiului, multe instituții media au preferat să treacă sub tăcere evenimentele din Ucraina, plasând pe post în locul vechilor programe TV retransmise din Rusia, filme sau emisiuni de divertisment. Ulterior, prin decizia Comisiei Situații Excepționale, a fost interzisă retransmisia știrilor și a emisiunilor de analiză și dezbateri din Rusia.
„Multe posturi TV folosesc tehnica omiterii ca o formă de manipulare a opiniei publice. Dacă nu informezi oamenii despre ce se întâmplă, înseamnă că ai eșuat în misiunea de a informa publicul și asta înseamnă încălcarea articolului 13 care prevede informarea corectă. În știrile locale multe televiziuni au dezinformat de la începutul războiului, motiv pentru care au luat amenzi de tot soiul. Dacă vedem că aplicăm amenzi, atenționăm, iar această practică va continua, deja nu mai putem vorbi de bună credință. Acum avem doar pârghia de a monitoriza și sancționa”, a spus Liliana Vițu-Eșanu în cadrul „Secretele Puterii” de la JurnalTV.
Șefa CA spune că legislația oferă posibilitatea aplicării graduale a sancțiunilor pentru posturile TV care dezinformează. Până la etapa retragerii licenței de emisie, instituțiile media sunt sancționate cu amenzi.
„Prima treaptă este avertizarea publică. Ulterior, este treapta a doua cu amenzi de la 5 la10 mii de lei. Noi avem un anumit prag de sancțiuni. Se amendează până când se ajunge la suspendare și abia ulterior, revocarea. Sunt mai mulți pași și ceea ce face acum CA este să-i parcurgă și să aplice legea. Legislația trebuie modificată, pe platforma parlamentară se lucrează la un set de amendamente, inclusiv la Codul Serviciilor Media, credem că la capitolul sancțiuni trebuie introduse sancțiuni mai aspre”, a mai spus Liliana Vițu-Eșanu.
Potrivit deciziei Comisiei Situații Excepționale, pe perioada stării de urgență este interzisă difuzarea emisiunilor cu caracter informativ și analitic din statele care nu au ratificat Convenția privind Televiziunea Transfrontalieră. Federația Rusă nu a ratificat documentul.