Societatea civilă trebuie să-și concentreze mai mult atenția asupra promisiunilor politicienilor, consideră Lilia Carașciuc, directorul executiv al Transparency International Moldova. Ea și-a argumentat opinia, participând la dezbaterile publice de la Agenția IPN "Cum să evaluezi promisiunea unui politician".
"Candidatul-pretendent la funcția de președinte promite că va fi construit un drum în sat. Dar, ca președinte, cum ai tu de gând să-l construiești ? Și această întrebare e cazul sa-i fie pusă neapărat! Dacă planifici sa-l faci prin influențarea deciziilor executivului (caci construirea drumurilor ține de prerogativele guvernului)-aceasta deja miroase a corupție", a menționat Lilia Carașciuc.
Conform convingerilor sale, în Moldova lipsește responsabilitatea guvernării în sensul adevărat al cuvântului. "Principalul element al responsabilității este transparența. Atunci societatea civilă poate observa și evalua. Alte elemente ar mai fi accesul la informații și rapoartele periodice. Dar orice raport compară planul cu realul. Nu poți renunța la planul inițial, ca mai apoi să spui că astfel ți-ar fi mai convenabil", a subliniat directorul executiv al Transparency International Moldova.
De asemenea, transparența trebuie să se soldeze cu rezultate, a opinat Lilia Carașciuc. "Spre exemplu, în Parlament este audiată Curtea de conturi. Ei și ce? A văzut cineva vreodată dosare deschise un baza faptelor elucidate de Curtea de conturi? Dar ea raportează mereu despre delapidări ale proprietății de stat, pierderi uriașe de fonduri publice, încălcări grave. Ați văzut vreo reacție, care s-ar fi soldat cu ceva?", s-a întrebat expertul.
Ea a numit lipsa deciziilor și pedepselor adecvate pentru încălcările comise drept transparență de dragul transparenței. "Astfel totul se transformă în formalitate. Și nu trebuie să uităm, că transparența este o condiție necesară, dar insuficientă, dacă nu e consolidată de implicarea maselor", a conchis Lilia Carașciuc.
Dezbaterea "Cum să evaluezi promisiunea unui politician" a fost organizată în cadrul mini-ciclului "Noi și președintele: cine pe cine alege, cine pe cine reprezintă?", care face parte din proiectul "Dezvoltarea culturii politice prin dezbateri publice". Agenția de presă IPN organizează dezbaterile publice cu suportul Fundației Hanns Seidel.