Lilia Burakovski: "Alegerile prezidențiale nu vor putea răspunde aspirațiilor societății”

Alegerile prezidențiale din Moldova nu vor putea răspunde nici aspirațiilor societății, nici așteptărilor partenerilor de dezvoltare ai țării. Declarația a fost făcută în cadrul dezbaterilor publice de la IPN "Toamna alegerilor: așteptări și provocări în contextul dezvoltării europene" de jurnalista și prezentatoarea TV Lilia Burakovski.

"Pentru că, desigur, în primul rând, trebuia să fie anulată decizia Curții Constituționale din 4 martie 2016 (prin care s-a revenit la alegerea președintelui prin votul întregului popor – nota IPN) și să nu cheltuim bani pe toată această nebunie, ținând cont de competențele cu care este înzestrat președintele Republicii Moldova", a argumentat jurnalista.

"La urma urmei, cetățenii noștri văd în președinți niște "tătuci”, apți de a le pune pe toate pe roate pentru a lucra așa cum ar trebui, spre binele poporului. Mulți, pur și simplu, nu pot înțelege, că președintele nostru nu are asemenea prerogative, iar formulările siropoase cu care apare actualul președinte de genul "la inițiativa președintelui, fracțiunea Partidului Socialiștilor..."- nu pot dura la nesfârșit", spune Lilia Burakovschi.

"În plus, este puțin probabil ca la aceste alegeri să putem vorbi despre dezvoltarea economică a țării, modernizarea agriculturii, corespunderea educației provocărilor secolului XXI etc. Mai degrabă vom discuta despre faptul, cine este vinovatul și de unde să mai luăm bani. Ceea ce nu rezolvă cu adevărat nicio problemă a cetățenilor noștri. Și acesta este al doilea motiv, din care cauză alegerile din 1 noiembrie nu vor corespunde așteptărilor", a menționat jurnalista.

În opinia ei, politicienii nu încearcă să schimbe această situație. "Ei sunt preocupați de propria “iubire de sine”. Mai bine privește-te în oglindă, decât să te uiți pe fereastră. Și încep să creadă cu adevărat, că "nimeni altul în afară de mine", încercând să-i convingă de aceasta și pe cetățeni. Anume în aceste clipe, noi, alegătorii, uităm de corupție și nu ne amintim de faptul, că de un an și jumătate Vlad Plahotniuc nu mai este în țară, dar cauza lui mai trăiește. Chiar și procurorul general recunoaște de la tribuna: eu nu pot porni dosarul Metalferos, pentru că de el este instrumentat de judecătorii lui Plahotniuc", a conchis Lilia Burakovski..

Dezbaterile publice "Toamna alegerilor: așteptările și provocările în contextul dezvoltării europene" fac parte din ciclul "Depășirea stereotipurilor de integrare europeană prin comunicare". Agenția de presă IPN organizează  dezbaterile  publice cu suportul Fundației Hanns Seidel.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.