Mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile, formatori de opinie şi experţi au discutat cu preşedintele Nicolae Timofti posibile soluţii pentru a nu admite escaladarea conflictului la Nistru. Analistul politic Anatol Ţăranu a declarat pentru IPN că printre propunerile experţilor a fost şi cea de a activa Clubul prietenilor Republicii Moldova.
„Am discutat cu şeful statului, în mare parte, despre problema transnistreană. Preşedintele s-a interesat care este părerea formatorilor de opinie şi a experţilor vizavi de posibilele soluţii şi care ar trebui să fie acţiunile. Au fost făcute mai multe propuneri, una dintre ele este să fie activat Clubul prietenilor Republicii Moldova şi să cerem miniştrilor de externe ai statelor din club să trimită observatori în Zona de Securitate, care să monitorizeze situaţia şi să nu permită ca ea să deraieze spre un conflict militar”, a comunicat Anatol Ţăranu.
Clubul prietenilor Republicii Moldova a fost creat aproximativ 3 ani în urmă, la iniţiativa diplomaţiei franceze, şi a avut câteva reuniuni, inclusiv la Chişinău. Din club fac parte circa 20 de state din UE, precum Franţa, Germania, Suedia, România Spania, Italia. „Activarea unui asemenea mecanism ar fi benefică pentru Republica Moldova”, a opinat Anatol Ţăranu.
La întrevederea cu preşedintele ţării s-au discutat şi alte subiecte, preşedintele s-a interesat care este părerea experţilor şi formatorilor de opinie vizavi de o participare mai activă a societăţii civile la luarea deciziilor politice. „Am discutat despre posibilitatea constituirii unui consiliu al societăţii civile pe lângă preşedinte, care l-ar asista la luarea deciziilor”, a comunicat Anatol Ţăranu.
Întrevederile şefului statului cu reprezentanţii societăţii civile au loc periodic, de regulă la iniţiativa preşedintelui.